Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Bankári a makléri počas britských volieb posilnia rady zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oddelenia, ktoré obchodujú s devízami, dlhopismi a akciami v Londýne, budú doplnené o ďalších ľudí, pretože prvé výsledky sa očakávajú neskoro v noci zo štvrtka na piatok.

Londýn 7. júna (TASR) - Bankári, makléri a manažéri investičných divízií bánk posilňujú rady zamestnancov vo štvrtok (8.6.) v noci, aby zvládli akékoľvek výkyvy na trhoch, keďže prieskumy signalizujú, že výsledok britských volieb je nepredvídateľný.

Oddelenia, ktoré obchodujú s devízami, dlhopismi a akciami v Londýne, budú doplnené o ďalších ľudí, pretože prvé výsledky sa očakávajú neskoro v noci zo štvrtka na piatok (9.6.).

Podľa prieskumov verejnej mienky sa náskok vládnych konzervatívcov premiérky Theresy Mayovej pred opozičnými labouristami v uplynulých troch týždňoch zmenšil. Niektoré prieskumy dokonca naznačujú, že konzervatívci môžu stratiť väčšinu v parlamente. Výsledok volieb je tak veľmi neistý a kontrastuje s predpoveďami jasného víťazstva konzervatívcov v apríli, keď Mayová vyhlásila voľby.

A po vlaňajšom výsledku britského referenda o odchode z Európskej únie (EÚ) a víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách, na čo trhy neboli a ani nemali šancu byť pripravené, sú teraz obchodníci v strehu.

"Musíme zvýšiť počet zamestnancov, aby sme zvládli potenciálne výkyvy," povedal Neil Wilson, hlavný analytik ETX Capital, podľa ktorého zvlášť kritický moment môže nastať po prvom odhade, tzv. exit polle o 22. hodine (miestneho času v Londýne). A ďalší nápor očakávajú bankári po otvorení trhov v piatok ráno.

Výsledok volieb totiž definuje prístup Británie k rozhovorom o rozchode a budúcich vzťahoch s EÚ, čo podľa analytikov ovplyvní vývoj britských aktív.

Zatiaľ čo obchodovanie s britskými akciami a dlhopismi sa začne až v piatok ráno po otvorení burzy v Londýne, libra je globálna mena, s ktorou sa obchoduje po celý čas, teda aj v noci na piatok.

Po hlasovaní o brexite libra najprv vzrástla o 1 % na viac ako 1,50 USD/GBP, keďže prieskumy naznačovali, že Británia zostáva v EÚ. Ale keď sa neskôr ukázalo, že väčšina hlasovala za odchod, libra sa začala prepadať, až dosiahla najnižšiu úroveň za zhruba 31 rokov, približne 1,32 USD/GBP.





12 bal von