Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Banková kríza znížila úrokové sadzby na hypotékach v USA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Asociácia oznámila, že priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach klesla v týždni do 17. marca o 0,23 percentuálneho bodu na 6,48 %.

Washington 22. marca (TASR) - Otrasy na bankovom trhu v USA priniesli minimálne jedno pozitívum pre tamojších záujemcov o kúpu domu. Tým je najvýraznejší pokles úrokovej sadzby pri najpopulárnejších hypotékach za posledné štyri mesiace. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na najnovšie údaje Asociácie hypotekárnych bankárov (MBA).

Asociácia oznámila, že priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach klesla v týždni do 17. marca o 0,23 percentuálneho bodu na 6,48 %. Tempo poklesu bolo najvýraznejšie od poklesu v rovnakom rozsahu v polovici novembra. Pokles úrokových sadzieb na hypotékach sa odrazil na žiadostiach o nové úvery či refinancovanie už existujúcich pôžičiek. Objem žiadostí o nové úvery a o refinancovanie starších úverov dosiahol v minulom týždni 6-týždňové maximum, dodala MBA.

Priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach dosiahla v októbri minulého roka viac než 7 %, čo je hranica, ktorú sadzba vtedy prekročila prvýkrát za viac než dve desaťročia. Dôvodom bolo výrazné zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, pričom najcitlivejšie na zvyšovanie úrokov reagoval sektor nehnuteľností. Keďže sa očakáva, že Federálny rezervný systém (Fed) zvýši úrokové sadzby opäť (rozhodnutie padne v stredu večer) a turbulencie na trhu sa počas tohto týždňa zmiernili, nie je jasné, ako dlho súčasné priaznivé obdobie pre záujemcov o hypotéky bude trvať.