Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bankové služby pre vyššie odvody bánk podľa Vidu nezdražejú

Igor Vida Foto: TASR/Michal Svítok

Konkurencia na slovenskom bankovom trhu je podľa neho dosť veľká na to, aby sa neprejavili vyššie odvody bánk v cenách služieb.

Bratislava 28. mája (TASR) - Mimoriadny bankový odvod môže priniesť riziká pre slovenské hospodárstvo v budúcnosti, avšak bankové služby nezdražejú.

Po dnešnom stretnutí bankárov s premiérom Robertom Ficom a ministrom financií Petrom Kažimírom to konštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky Igor Vida. "Keď majú banky menej kapitálu, musia menej financovať úvery," upozornil Vida.

Konkurencia na slovenskom bankovom trhu je podľa neho dosť veľká na to, aby sa neprejavili vyššie odvody bánk v cenách služieb pre klientov. Zdraženie by nemala spôsobiť ani plánovaná vyššia daň z príjmu právnických osôb.

"Svedčí o tom aj fakt, že v prípade zavedenie prvého odvodu 0,4 % z nechránených vkladov tu nedošlo k žiadnemu prelievaniu tejto ceny do úrokových produktov bánk, pretože klienti majú dosť veľkú slobodu na to, aby peniaze ukladali v zahraničí," konštatoval Vida.

Ako dodal, finančný tlak na banky je momentálne z viacerých strán. Od spoločností sa vyžaduje vyšší vlastný kapitál než v minulosti a prísnejšiu reguláciu prináša aj štandard Basel III. Pritom vláda žiada od bánk vyššie odvody a podnikatelia vyššiu mieru financovania.

"Stále sa tu točíme okolo toho, že z jednej strany je tlak na navyšovanie kapitálu a z druhej strany je tlak na znižovanie mimoriadnymi odvodmi," upozornil Vida, podľa ktorého je preto potrebné nájsť rozumnú mieru.

Vida: Banková daň by nemala mať vplyv na zvýšenie cien


Tu bude player