Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Banky: Okamžité platby nie sú drahšie, pomôžu aj drobným podnikateľom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Samotný povolený limit na okamžitú platbu je na úrovni 100.000 eur, pri platbe cez online bankovníctvo 5000 eur.

Bratislava 1. februára (TASR) - Okamžité platby už fungujú od utorka aj na Slovensku, do systému sa zapojili prvé tri firmy s bankovými licenciami, a to VÚB, Tatra banka a Slovenská sporiteľňa. Spolu s Tatra bankou bude možné realizovať instantné platby aj v Raiffeisen banke. Banky deklarujú, že okamžité platby nebudú drahšie. Výhody vidia v rýchlosti, čo pomôže aj drobným podnikateľom.

Senior PR špecialista Slovenskej sporiteľne Michal Kopecký v reakcii pre TASR uviedol, že okamžité platby uľahčia život ľuďom napríklad pri vyrovnávaní sa s kolegami za spoločný obed alebo darček. "Jeden človek zaplatí účet kartou a zvyšní mu za pár sekúnd pošlú peniaze na účet," ilustroval. Ľudia, ktorí pri online nákupoch na internete uprednostňujú pred platbou kartou prevod z účtu, zase môžu dostať objednaný tovar skôr, pretože obchodník bude mať peniaze na účte okamžite a môže tovar hneď aj zabaliť a poslať.

Významné benefity vidí Kopecký aj pri firmách a podnikateľoch. "Rýchlejšia úhrada faktúr a pohľadávok prinesie efektívnejšie riadenie financií, zníži potrebu externého financovania na prekrytie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami, tiež sa zefektívnia procesy v elektronickom obchode. Poslúžia napríklad aj pre drobných remeselníkov, keďže aj za ich služby klient niekedy zaplatí stovky eur, pričom nezvyknú mať platobný terminál," dodal Kopecký.

Klienti Slovenskej sporiteľne nemusia pre zavedenie možnosti okamžitých platieb urobiť nič, bude to dostupné automaticky v systéme George. Možnosť odoslať platbu ako štandardný prevod zostane. "Okamžité platby sú súčasťou všetkých balíkov služieb, teda či už u nás má klient niektorý z osobných alebo Space účtov, za okamžité platby nebude nič platiť," dodal Kopecký.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


PR manažér VÚB banky Dominik Miša takisto vyzdvihol rýchlosť, platba by mala byť zrealizovateľná za pár sekúnd. "Zároveň klienti, ktorí využívajú VÚB Účet, Magnifica účet či Transparentný účet, majú okamžité platby v cene tohto účtu," dodal Miša. Ako ďalší príklad uľahčenia života pomocou okamžitých platieb Miša uviedol aj rýchlejší príchod výplaty.

Tatra banka vyzdvihla, že okamžité platby poslúžia aj ako pohotovostný prevod v prípade núdzovej situácie. "Okamžité platby sú dostupné pre všetkých našich klientov, či už ide o fyzické osoby alebo firmy a dokonca bez zvýšených nákladov," skonštatovala banka s tým, že pre klientov Tatra banky aj Raiffeisen banky sú okamžité platby spoplatnené rovnako ako tie klasické. "Zároveň platí, že tieto platby sú súčasťou balíkov služieb," dodala banka.

Samotný povolený limit na okamžitú platbu je na úrovni 100.000 eur, pri platbe cez online bankovníctvo 5000 eur. Tatra banka však deklaruje obozretnejší prístup, preto uvádzajúci limit na takéto platby cez mobilnú aplikáciu banky alebo internet banking stanovila na 500 eur na deň. Limit chce zvyšovať postupne.