Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Banky v USA čelili v 1. štvrťroku rekordnému odlevu vkladov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Odlev vkladov vo výške 472 miliárd dolárov (439,31 miliardy eur) v 1. štvrťroku 2023 bol najväčší od začiatku vyhodnocovania týchto údajov v roku 1984, uviedol FDIC.

Washington 31. mája (TASR) - Banky v USA zaznamenali v 1. štvrťroku rekordný pokles celkového objemu vkladov o 2,5 %. Ich zisky však aj po zohľadnení dosahov dvoch veľkých krachov v odvetví zostali relatívne nezmenené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá v stredu zverejnila údaje Federálneho úradu pre poistenie vkladov (FDIC).

Odlev vkladov vo výške 472 miliárd dolárov (439,31 miliardy eur) v 1. štvrťroku 2023 bol najväčší od začiatku vyhodnocovania týchto údajov v roku 1984, uviedol FDIC. Pokles spôsobili najmä nepoistené prostriedky, keď v období, ktoré poznamenal kolaps dvoch významných regionálnych bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank, objem poistených vkladov vzrástol o 2,5 % na 255,1 miliardy USD.

Správa FDIC predstavuje doteraz najkomplexnejší pohľad na stav bankového sektora od krachu spomenutých bánk, ktoré prispeli k otrasom v celom finančnom systéme.

FDIC ďalej informoval, že zisky bánk v 1. štvrťroku technicky vzrástli o 16,9 % na 79,8 miliardy USD, po zohľadnení účtovných dosahov akvizícií problémových bánk sa však ich úroveň fakticky nezmenila.