Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bardejovská podniky dostanú investičné stimuly

Foto: detuschebank.ge

Schválený investičný stimul pre Kamax Fasteners sa skladá z dotácie na dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok vo výške 2 milióny eur a z úľavy na dani z príjmov vo výške tri milióny eur.

Bratislava 15. januára (TASR) – Bardejovská spoločnosť Kamax Fasteners dostane investičný stimul vo výške päť miliónov eur na výstavbu novej prevádzky na výrobu vysokopevnostných skrutiek. Celková výška investície zahŕňajúca pozemky, budovy, stroje, prístroje, zariadenia a licencie má dosiahnuť 25,2 milióna eur a firma plánuje do roku 2022 vytvoriť 99 pracovných miest. Vyplýva to z materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Schválený investičný stimul sa skladá z dotácie na dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok vo výške dva milióny eur a z úľavy na dani z príjmov vo výške tri milióny eur. Kapacita novej prevádzky bude viac ako 130 miliónov kusov skrutiek ročne, pričom približne 70 % výroby by malo ísť na export. Finálnym výrobkom budú vysokopevnostné skrutky určené najmä pre automobilový priemysel. Okrem skrutiek pevnostnej triedy 10.9 a 12.9 budú zastúpené aj produkty extrémne vysokej pevnostnej triedy do 16.8.

Kamax Fasteners patrí do nemeckej skupiny Kamax, ktorá má v súčasnosti 11 výrobných prevádzkarní v šiestich krajinách, a to v Nemecku, Španielsku, Česku, Slovensku, USA a Číne. Sídlo skupiny sa nachádza v nemeckom meste Homberg. V roku 2017 skupina zamestnávala približne 3500 zamestnancov a dosiahla tržby 753 miliónov eur. Na Slovensku skupina prevádzkuje jeden výrobný závod v Bardejove – Kamax Tools s. r. o. Výrobu v tomto závode spustili v roku 2007. V súčasnosti zamestnáva viac ako 120 zamestnancov.

Bardejovské strojárne V + S Welding dostanú stimul vo výške 1,1 mil. eur


Výrobca bankomatových skríň a poľnohospodárskych komponentov V + S Welding z Bardejova dostane od štátu na výstavbu novej prevádzky investičný stimul 1,1 milióna eur. Vláda schválila strojárskej firme dotáciu na nákup dlhodobého investičného majetku vo výške 300.000 eur a úľavu na dani z príjmu vo výške 800.000 eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda. Firma plánuje do roku 2022 vytvoriť 40 nových pracovných miest, pričom plánovaná priemerná hrubá mesačná mzda zamestnanca má byť na úrovni 1108 eur.

Investičný zámer počíta aj s tvorbou 30 nepriamych pracovných miest najmä u priamych subdodávateľov či poskytovateľov služieb potrebných na zabezpečenie prevádzky spoločnosti, ako sú napríklad servis technológií, logistika, stravovacie a upratovacie služby. Celková investícia má dosiahnuť výšku 4,68 milióna eur, pričom celá produkcia má smerovať na vývoz. Novú výrobnú halu plánuje investor postaviť na časti pozemku bývalého poľnohospodárskeho družstva na hranici medzi obcami Tarnov a Rokytov v okrese Bardejov, ktorý je vo vlastníctve firmy.