Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Barnier: Medzi Britániou a EÚ existujú vážne rozdiely

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier . Foto: TASR/AP

Sporným bodom je rybolov. Británia chce separátnu dohodu o rybolove, ktorá by sa každý rok obnovovala, čo Barnier označil za nepraktické.

Brusel 5. marca (TASR) - Medzi Britániou a Európskou úniou (EÚ) existujú "vážne rozdiely", pokiaľ ide o ich predstavy o budúcom vzťahu. Vyhlásil to vo štvrtok hlavný európsky vyjednávač Michel Barnier po prvom kole rozhovorov medzi dvoma stranami o novej dohode po brexite.

"Dohoda je možná, aj keď to bude ťažké," povedal Barnier novinárom. Rozdiely sa týkajú napríklad rovnakých podmienok pre všetkých, ktoré zaručujú spravodlivú hospodársku súťaž medzi firmami z EÚ a Británie po brexite, uviedol.

Ďalším sporným bodom je rybolov. Británia chce separátnu dohodu o rybolove, ktorá by sa každý rok obnovovala, čo Barnier označil za nepraktické.

"Spojené kráľovstvo si neželá, aby dohoda o rybolove bola súčasťou našej ekonomickej dohody, chce každoročne rokovať o recipročnom prístupe k britským a európskym vodám, čo okrem iného môžem ako bývalý minister rybného hospodárstva v mojej krajine (Francúzsku) označiť za nepraktické," vyhlásil.

Dodal, že Londýn sa usiluje o sériu samostatných dohôd, zatiaľ čo blok chce jednu komplexnú dohodu, v rámci ktorej by mal najvyšší súd Únie, Európsky súdny dvor, posledné slovo pri výklade právnych predpisov EÚ.

Barnier dodal, že Londýn odmietol podpísať Európsky dohovor o ľudských právach.