Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Barometer WTO pre obchod v 2. štvrťroku strmo klesol

Foto: TASR/AP

Jej barometer obchodu s tovarom, meradlo trendov v globálnom obchode v reálnom čase, v 2. štvrťroku klesol na 18,6 bodu z 84,5 bodu v rovnakom období minulého roka.

Ženeva 19. augusta (TASR) - Globálny obchod s tovarom pravdepodobne zaznamenal v 2. štvrťroku 2020 rekordný pokles. Uviedla to v stredu Svetová obchodná organizácia (WTO), ktorá zároveň očakáva v súčasnom 3. štvrťroku čiastočné oživenie a rast obchodu aj produkcie.

Jej barometer obchodu s tovarom, meradlo trendov v globálnom obchode v reálnom čase, v 2. štvrťroku klesol na 18,6 bodu z 84,5 bodu v rovnakom období minulého roka. To je jeho najnižšia hodnota od začiatku vyhodnocovania týchto údajov v roku 2007.

Všetky komponenty barometra zostali v sledovanom období výrazne pod bežnými hodnotami, pričom mnohé z nich dosiahli historické minimá. Príslušné čiastkové ukazovatele pre automobilové výrobky a leteckú nákladnú dopravu boli zďaleka najhoršie.

Hodnota barometra nižšia ako 100 bodov pritom signalizuje slabší trend svetového obchodu s tovarom. Tento výsledok, ako aj júnové štatistiky tak naznačujú, že objem obchodu s tovarom sa v tomto roku zníži o 13 %.

V júni ekonómovia WTO varovali, že vzhľadom na vysokú daň, ktorú si pandémia nového koronavírusu vybrala od ekonomík, sa predchádzajúce projekcie výrazného oživenia obchodu v tvare písmena V v roku 2021 ukazujú ako príliš optimistické. Oveľa pravdepodobnejšie sa aktuálne javí oživenie v tvare písmena L.