Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

BARROSO: Grécka vláda dala voličom nerealistické sľuby

José Manuel Barroso Foto: TASR/AP

"Požiadavky Grécka sú pre ostatné štáty úplne neprijateľné," uviedol predseda Európskej komisie.

Londýn 2. apríla (TASR) - Grécka vláda dala voličom "úplne nerealistické sľuby," ktoré nie je schopná splniť. Povedal to v rozhovore pre BBC bývalý predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Barroso, ktorý pôsobenie na čele EK ukončil v októbri minulého roka, uviedol, že gréckej vláde na čele s ľavicovou stranou Syriza chýbajú skúsenosti. "Požiadavky Grécka sú pre ostatné štáty úplne neprijateľné," povedal v programe BBC Business Live, pričom dodal, že Grécku vôbec nepomáha, ak útočí na krajiny, ktoré sa mu snažia pomôcť.

"Mali by sme si uvedomiť, že sú tu chudobnejšie štáty, ktoré Grékom požičiavajú peniaze, takže návrh na zníženie gréckeho dlhu určite partneri Grécka nepodporia," dodal Barroso. Zároveň Grécko vyzval, aby za svoje finančné problémy prijalo zodpovednosť a zrealizovalo potrebné štrukturálne reformy. "Nebolo to Nemecko či iné krajiny Európskej únie, ktoré spôsobili Grécku problémy. Jeho problémy sú štrukturálne: nízka produktivita a predchádzajúce vlády," povedal bývalý šéf Európskej komisie.

Krajiny ako Írsko, Portugalsko a Španielsko sa z finančných problémov dostali a podľa Barrosa môže to isté urobiť aj Grécko. "Grékom nič nebráni v tom, aby boli úspešní, no zlé politické rozhodnutia vytvorili v krajine mnohé problémy," povedal.

Čo sa týka odchodu Grékov z eurozóny, podľa Barrosa by takýto vývoj bol aj teraz "negatívny," je však presvedčený, že v súčasnosti by spôsobil menej škôd než v minulých rokoch. Napriek tomu dodal, že prípadný "grexit" by spochybnil celú ideu menovej únie, keďže odchodom jednej krajiny by sa vytvoril precedens.