Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bayer vykázal strmý nárast zisku v roku 2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločnosť so sídlom v Leverkusene však očakáva, že v tomto roku ceny opäť klesnú, čo povedie k nižším ziskom.

Leverkusen 28. februára (TASR) - Zisk nemeckej chemickej a farmaceutickej skupiny Bayer v roku 2022 prudko vzrástol. Prispeli k tomu vyššie ceny a silný dopyt po jeho prípravkoch na hubenie buriny na báze glyfosátu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Spoločnosť so sídlom v Leverkusene však očakáva, že v tomto roku ceny opäť klesnú, čo povedie k nižším ziskom.

Čistý zisk koncernu sa v roku 2022 vyšplhal na 4,15 miliardy eur z 1 miliardy eur v predchádzajúcom roku a tržby vzrástli o 8,7 % na 50,7 miliardy eur, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov.

Základný zisk na akciu dosiahol v minulom roku 7,94 eura a upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) bol 13,51 miliardy eur.

"Rok 2022 bol pre Bayer napriek náročnému prostrediu veľmi úspešný," povedal odchádzajúci generálny riaditeľ Werner Baumann.

Výsledky podporili rekordné tržby v poľnohospodárskej divízii, ktoré vzrástli o viac ako 15 % na 25 miliárd eur, a to "najmä vďaka vyšším cenám herbicídov vo všetkých regiónoch v čase, keď bola malá ponuka produktov na báze glyfosátu".

Ale po zmiernení problémov v dodávateľskom reťazci očakáva Bayer pokles cien herbicídov. Odhaduje preto, že jeho tržby sa v roku 2023 zvýšia len mierne o 2 až 3 % a očakáva tiež pokles EBITDA na 12,5 až 13 miliárd eur z vlaňajších 13,5 miliardy eur.