Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. Lunter: Prepúšťanie v PPS Group teraz nie je na programe dňa

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. Foto: TASR - Ján Krošlák

Séria návštev predsedu BBSK bude pokračovať v piatok u drobných farmárov v Hriňovej a na budúci týždeň vo firmách a spoločnostiach v Krupine, Vlkanovej a vo Zvolene.

Detva 3. júna (TASR) - Situácia z apríla tohto roku, keď v PPS Group Detva hrozilo pre pandémiu nového koronavírusu výraznejšie obmedzenie výroby a hromadné prepúšťanie, nie je aktuálne na programe dňa. Po návšteve spoločnosti to pre TASR uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.

"Samozrejme, táto situácia sa v stave, v akom sa svet nachádza, môže zmeniť. Nebezpečenstvo stále trvá. Odberatelia PPS Group však deklarovali, že objednávky nateraz platia," konštatoval.

Samosprávny kraj sa podľa Luntera snaží aj v týchto časoch v rámci svojich možností pomáhať zamestnávateľom. Ide najmä o oblasť stredného školstva a duálneho vzdelávania, kde BBSK vo viacerých prípadoch participuje. "S PPS Group máme napríklad vytvorený strojárenský klaster," podotkol.

Predseda BBSK navštevuje tento týždeň podniky, podnikateľov aj remeselníkov v kraji, aby zistil, ako sa ich dotkla koronakríza. Prvý deň bola na programe návšteva salaša na Zbojskách, sociálneho podniku vo Valaskej a tiež Železiarní Podbrezová.

"Majiteľ moderného salaša na Zbojskách nám pri návšteve deklaroval, že aj keď mu od marca tržby evidentne klesli, na náhradu od štátu si nenárokuje a vo svojom podnikaní pôjde ďalej," uviedol Lunter.

Predseda BBSK okrem toho absolvoval niekoľko neformálnych rozhovorov s podnikateľmi v Banskej Bystrici. „Tieto návštevy hodnotím ako veľmi prínosné, aj keď zatiaľ z nich nemožno vyvodzovať všeobecne platné závery. Už teraz sa však ukazuje, že viacerí menší podnikatelia o štátnu pomoc nežiadali, pretože sa im zdala riziková a neprehľadná. Prakticky úplne mimo zóny štátnej pomoci skončili v časoch koronakrízy sociálne podniky, čo mňa osobne veľmi mrzí, pretože dávajú prácu dlhodobo nezamestnaným a pomáhajú im získať dôležité zručnosti. Veľkí hráči skôr potrebujú zmeny na úrovni celoeurópskych regulácií," priblížil Lunter.

Séria návštev predsedu BBSK bude pokračovať v piatok u drobných farmárov v Hriňovej a na budúci týždeň vo firmách a spoločnostiach v Krupine, Vlkanovej a vo Zvolene.