Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Beblavý chce, aby sa zvýšila verejná kontrola prideľovania eurofondov

Miroslav Beblavý na snímke. Foto: TASR/Michal Svítok

Beblavý kritizuje tiež rozsah využívania takzvaných národných projektov, ako jednej z foriem prideľovania eurofondov bez súťaže.

Bratislava 6. mája (TASR) – V kľúčových dokumentoch vlády pre čerpanie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie (EÚ) na programové obdobie 2014 až 2020 chýbajú ciele merajúce úspech a nútiace k efektívnemu použitiu peňazí. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý.

Na vzdelávanie je podľa neho z Operačného programu Ľudské zdroje z celkovej sumy asi 2 miliardy eur vyčlenených len 16,7 % zdrojov. "Je to dosť výrazný pokles oproti súčasnému obdobiu. Napriek tomu, že celkový objem eurofondov by mal výrazne narásť, školstvo klesá, čo považujem zo strategického hľadiska za dosť významnú chybu," upozornil. Opozičnému poslancovi v materiáloch chýba okrem cieľov skutočne merajúcich úspech - napríklad pri riešení nezamestnanosti - aj stratégia vedúca k ich naplneniu, ako to má byť v prípade vedy, kde by sa mal objem súkromných investícií zvýšiť štvornásobne.

Beblavý kritizuje tiež rozsah využívania takzvaných národných projektov, ako jednej z foriem prideľovania eurofondov bez súťaže. "Národné projekty sa veľmi rozmohli, lebo je to spôsob, ako posilňovať politickú a ekonomickú moc," zdôraznil. Navrhuje preto ich obmedzenie na prípady, v ktorých pridelenie súťažnou formou nie je vhodné. Zároveň požaduje zaviesť povinné zverejňovanie kľúčových dokumentov súvisiacich s projektom ešte v procese ich hodnotenia a schvaľovania tak, aby bola možná ich verejná oponentúra a korekcia.

V rámci širšej verejnej kontroly by poslanec uvítal účasť vládnych aj opozičných zástupcov parlamentu v monitorovacom výbore každého z operačných programov. Ďalšou z pripomienok by chcel dosiahnuť, aby boli údaje prístupné pre všetkých na internete. Verejnosť by teda poznala podrobné rozpočty projektov, posudky k ich návrhom, záznamy z kontrol i personálnu angažovanosť pri jednotlivých krokoch procesu.

Získavanie prostriedkov z eurofondov navrhuje Beblavý uľahčiť zmenou podmienok spolufinancovania pre verejné inštitúcie tak, aby sa na financovaní projektu mohli podieľať aj zo zdrojov od štátu. Popritom presadzuje meranie a zverejňovanie administratívnej záťaže pre žiadateľov a prijímateľov.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

TASR sa pokúsi získať reakciu podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho.