Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Belgická ekonomika si v 1. štvrťroku udržala stabilný rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástol o 0,3 % v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka.

Brusel 29. apríla (TASR) - Belgická ekonomika rástla v prvom štvrťroku stabilným tempom. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástol o 0,3 % v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka. Rovnakým tempom rástol aj v predchádzajúcich troch kvartáloch. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na v pondelok zverejnené údaje belgickej centrálnej banky.

V porovnaní s rovnakým štvrťrokom minulého roka sa rast HDP za tri mesiace do konca marca udržal na stabilnej úrovni 1,3 %, rovnako už tretí štvrťrok po sebe. Medzikvartálne sa pridaná hodnota v priemysle aj službách zvýšila o 0,3 %, zatiaľ čo v stavebníctve klesla o 0,2 %.

Belgický štatistický úrad tiež v pondelok informoval, že spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili medziročný rast na 3,37 % z marcových 3,18 %. K celkovému zvýšeniu inflácie prispeli najmä vyššie náklady na pohonné hmoty, ubytovanie v hoteloch a ceny v reštauráciách a kaviarňach. Potravinová inflácia sa ďalej znížila na 0,25 % z úrovne 3,21 %.