Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Belgická vicepremiérka navrhuje nulovú DPH na ovocie a zeleninu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akékoľvek zmeny súčasných sadzieb DPH musí schváliť minister financií Vincent Van Peteghem. Ten bol podľa agentúry Belga tejto myšlienke naklonený už v októbri minulého roka.

Brusel 10. januára (TASR) - Podpredsedníčka belgickej federálnej vlády Petra De Sutterová vyzvala v utorok na zrušenie šesťpercentnej dane z pridanej hodnoty (DPH) na ovocie a zeleninu potom, ako ceny ovocia a zeleniny vzrástli za posledný rok o 20 percent. Informuje tlačová agentúra Belga.

De Sutterová reagovala na základe prieskumu cien, ktorý vykonala jej strana Flámski zelení (Groen), že cena ovocia a zeleniny je o 20 % vyššia ako minulý rok. Podľa prieskumu za nárast cien ovocia a zeleniny môže súčasná energetická kríza.

Vicepremiérka následne v nadväznosti na návrh, ktorý minulý rok vo federálnom parlamente predložila jej stranícka kolegyňa Barbara Creemersová, opäť vyzvala na zrušenie 6-percentnej sadzby DPH na ovocie a zeleninu.

Stalo sa tak po jej návšteve v komunitnom obchode s potravinami v meste Ninove, kde vysvetlila, že vojna na Ukrajine a rastúce náklady na energiu, dopravu a mzdy viedli k zvýšeniu ceny nákupného košíka bežných spotrebiteľov.

De Sutterová vyhlásila, že na ovocie a zeleninu by sa mala uplatňovať nulová sadzba DPH, pretože "najlacnejšie potraviny teraz nemusia byť nevyhnutne najzdravšie" za situácie, keď šetrenie na nákladoch na potraviny a výber lacnejších produktov je pre mnohých občanov krajiny "priam nevyhnutnosťou".

Akékoľvek zmeny súčasných sadzieb DPH musí schváliť minister financií Vincent Van Peteghem. Ten bol podľa agentúry Belga tejto myšlienke naklonený už v októbri minulého roka.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)