Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Belgický minister financií podal demisiu, ohrozil rozpočet

Steven Vanacker Foto: TASR/AP

Popredný predstaviteľ Flámskej kresťanskodemokratickej strany (CD&V) sa ministrom financií stal v decembri 2011. Predtým pôsobil dva roky ako minister zahraničných vecí.

Brusel 5. marca (TASR) - Belgický minister financií a podpredseda vlády Steven Vanackere dnes prekvapivo ohlásil svoju demisiu. Vo vyhlásení pre médiá uviedol, že tlak, ktorý sa na neho vyvíja v súvislosti s prípadom banky Belfius a rôzne nepodložené obvinenia sú viac, než dokáže zniesť.

"Atmosféra vytvorená prípadom ACW-Belfius znemožňuje výkon mojej práce a predstavuje škody pre záujmy celej krajiny. To všetko prekračuje hranice toho, čo som schopný zniesť," uviedol Vanackere pre belgické médiá.

Vanackere uviedol, že sa svojmu poslaniu ministra venoval s plnou oddanosťou a zodpovednosťou, ale tlak, ktorému musel čeliť ako šéf rezortu financií - ide o spory medzi štátom kontrolovanou bankou Belfius (predtým známa ako Dexia) a odbormi - bol príliš silný. Minister zároveň odsúdil "nepodložené podozrenia a výmysly," ktoré boli spájané s jeho osobou.

Popredný predstaviteľ Flámskej kresťanskodemokratickej strany (CD&V) sa ministrom financií stal v decembri 2011. Predtým pôsobil dva roky ako minister zahraničných vecí.

Jeho rozhodnutie prichádza veľmi nevhod pre premiéra Elia Di Rupa, ktorý v priebehu tohto týždňa potrebuje presvedčiť členov svojej vlády o dodatočných úsporách vo verejných výdavkoch vo výške okolo 3 miliárd eur. V stredu (6.3) má vláda rokovať o nových škrtoch, pričom Vanackerova demisia vládu oslabila a narušila existujúcu rovnováhu síl. Strana CD&V musí narýchlo menovať ďalšieho kandidáta na post ministra financií.

Odborárska organizácia ACW je podozrievaná, že sa s bankou Belfius (belgická pobočka bývalého francúzsko-belgického koncernu Dexia) dohodla na finančnej schéme prevodu peňazí, pri ktorej došlo k daňovým únikom. Podľa flámskej tlače má ACW blízke vzťahy so stranou CD&V. Koncom minulého týždňa flámsky denník De Morgen uviedol, že jeden z členov správnej rady banky Belfius Wouter Devriendt je "trójskym koňom" ministerstva financií v banke a dozeral na realizáciu zvláštnych finančných prevodov medzi ACW a Belfius.