Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Belgicko: Podpora obchodnej dohody s Kanadou zostáva otázna

Demonštrantka s píšťalkou v ústach protestuje proti obchodnej dohode EÚ s Kanadou, známej ako CETA pred kancelariátom v Berlíne 12. októbra 2016. Kontroverzná dohoda sa má podpísať na summite EÚ - Kanada v Bruseli 27.-28. októbra. Foto: TASR/AP

Pred mesiacom proti zmluvám CETA a TTIP (dohoda o voľnom obchode s USA) v Bruseli protestovalo vyše 9000 ľudí.

Brusel 12. októbra (TASR) - Belgickí frankofónni poslanci sa snažia dosiahnuť, aby krajina nepodporila dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou, známu pod skratkou CETA. Ak budú na svojom názore trvať, ohrozí to uzavretie dohody na summite koncom októbra, informoval belgický denník La Libre Belgique.

Valónsky parlament pred niekoľkými mesiacmi prijal rezolúciu, ktorou žiadal regionálnu vládu, aby podpis dohody CETA nepodporil. V prípade, že frankofónni poslanci na svojom názore budú trvať, podpis dohody je ohrozený.

Proti zmluve sa postavili socialistické strany, strana zelených, kresťanskí demokrati, ale napríklad aj odbory, Greenpeace a ďalšie neziskové organizácie. Odporcovia zmluvy žiadajú nové rokovania o sporných bodoch: poľnohospodárstve, riešení sporov zmluvných strán a ochrane osobných údajov, uviedol denník La Libre Belgique.

V septembri podpis dohody odobril flámsky regionálny parlament. Teraz sa rysuje situácia, ktorá vyvolá napätie medzi regionálnymi zložkami moci aj federálnymi orgánmi, upozornil belgický denník.

Brusel čaká už o dva týždne, 27. októbra, summit EÚ-Kanada, na ktorom plánujú predstavitelia európskych inštitúcií a kanadský premiér Justin Trudeau dohodu CETA podpísať.

Pred mesiacom proti zmluvám CETA a TTIP (dohoda o voľnom obchode s USA) v Bruseli protestovalo vyše 9000 ľudí. Kritici oboch zmlúv vyjadrovali obavy, že ich platnosť ohrozí sociálny systém v Európe a povedie k zníženiu noriem na ochranu spotrebiteľov, životného prostredia a zdravia.