Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Belgicko pozorne sleduje vývoj vtáčej chrípky v susedných krajinách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nákaza vtáčou chrípkou bola zistená na morčacej farme v holandskej obci Moergestele, asi 20 kilometrov od belgických hraníc. Majitelia farmy museli utratiť všetkých 18.000 kusov hydiny.

Brusel 5. januára (TASR) - Belgický agrosektor je znepokojený výskytom vtáčej chrípky v susedstve krajiny. Nové ohniská nákazy sú hlásené z Holandska a Francúzska. Uviedla v utorok tlačová agentúra Belga.

Nákaza vtáčou chrípkou bola zistená na morčacej farme v holandskej obci Moergestele, asi 20 kilometrov od belgických hraníc. Majitelia farmy museli utratiť všetkých 18.000 kusov hydiny, čo potvrdilo aj holandské ministerstvo poľnohospodárstva.

Podľa Belga ide pravdepodobne o vysoko patogénny variant vtáčej chrípky. Pozornosť úradov sa zameriava aj na ďalších šesť hydinárskych podnikov v okruhu troch kilometrov od postihnutej farmy a na ploche 10 kilometrov okolo morčacej farmy bol nariadený zákaz nákladnej prepravy.

Komerčné podniky zaoberajúce sa spracúvaním hydiny v Holandsku sú v prísnej izolácii od 22. októbra po zistení vírusu vtáčej chrípky u dvoch mŕtvych labutí v provincii Utrecht.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

S touto nákazou bojuje aj Francúzsko. Zodpovedné úrady nechali utratiť už viac ako 200.000 kačíc, aby zabránili šíreniu vtáčej chrípky na farmách, a podľa utorňajších informácií francúzskeho ministerstva poľnohospodárstva ďalších okolo 400.000 kačíc má byť utratených v najbližších dňoch, nemusí to však byť konečný počet.

Okolo 100.000 kačíc bolo zabitých vo vnútri "identifikovaných zdrojov kontaminácie", najmä na juhozápade krajiny, zatiaľ čo 104.000 kusov bolo preventívne utratených v blízkosti ohnísk nákazy.