Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Belgický premiér navrhol väčšie zdanenie kráľovskej rodiny

Belgický premiér Elio Di Rupo Foto: TASR/AP

Členovia parlamentného výboru vzal premiérov návrh na vedomie, v pondelok počas hlasovania sa však nenašla dostatočná zhoda pre jeho prijatie a preto sa očakáva prepracovanie tohto návrhu.

Brusel 4. júna (TASR) - Belgický premiér Elio Di Rupo predložil parlamentu návrh na prepracovanie systému dotácií pre členov kráľovskej rodiny. Navrhovanou novinkou je povinnosť kráľovského dvora predkladať daňové priznania, uviedla tlačová agentúra Belga.

V súlade s odporúčaním Senátu z júla 2009, v rámci kráľovského dvora štátne dotácie dostáva už len dedičný princ alebo princezná, pozostalý manžel alebo manželka bývalého monarchu, pozostalý manžel alebo manželka dediča trónu a tiež panovník, ak sa vzdá svojej funkcie a odíde do dôchodku. Podľa tohto zákona sú štátne dotácie nezlučiteľné s výkonom akéhokoľvek plateného povolania.

Časť štátnych dotácií, ktorá sa rovná platu vysokého štátneho úradníka z oblasti súdnictva či verejnej správy nepodlieha zúčtovaniu a zdaňovaniu. Zvyšok alokácií podlieha kontrole Dvora audítorov. Hlavné činnosti kráľovskej rodiny sú každý rok predmetom verejnej správy, v ktorej sú špecifikované aj náklady na ich činnosť.

V návrhu, predloženom parlamentnému výboru pre inštitucionálne reformy, Di Rupo odporúča, aby aj členovia kráľovskej rodiny podliehali zdaneniu v oblasti individuálnej dane z príjmu, spotrebných daní i DPH.

Navrhované zmeny sa týkajú aj poskytovania úradného ubytovania pre členov kráľovskej rodiny. Po novom by to malo byť umožnené iba obmedzenému počtu rodinných príslušníkov: kráľovi a kráľovnej, korunnému princovi, manželke po zosnulom monarchovi a panovníkovi, ktorý sa vzdá trónu.

Podľa platnej medziinštitucionálnej dohody sa plánovala reforma štátnych dotácií pre kráľovský dvor až po výmene panovníka. V nadväznosti na diskusie, ktoré vznikli po založení nadácie kráľovnej Fabioly, matky súčasného kráľa Alberta II., a po prevode nehnuteľností v Španielsku na jej synovcov, premiér Di Rupo oznámil, že chce túto reformu urýchliť.

Členovia parlamentného výboru vzal premiérov návrh na vedomie, v pondelok počas hlasovania sa však nenašla dostatočná zhoda pre jeho prijatie a preto sa očakáva prepracovanie tohto návrhu.