Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Berthoty upozornil na negatívny vplyv novely o registračnej dani

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Parlament schválil novelu zákona o dani z osobitnej stavby, ktorej súčasťou bola aj zmena registračného poplatku vlani v decembri.

Bratislava 17. januára (TASR) – Novela zákona o registračnej dani, ktorá začne platiť prvého apríla tohto roka, zvýhodní majiteľov nových, výkonných áut a naopak znevýhodní kupujúcich jazdených áut. TASR o tom v utorok informoval advokát Jakub Berthoty.

"Každý rozumný človek súhlasí so zmenou aktuálneho režimu a s podporou predaja nových áut. Prečo však pre to musíme likvidovať iný trh a diskriminovať inú časť populácie," komentoval situáciu advokát. Proti novele je aj petícia, ktorú podpísalo 66.000 ľudí.

Poplatky sú podľa Berthotyho nastavené tak, že zvýhodňujú majiteľov modernejších áut. Napríklad poplatok za nové BMW X5 zlacnie o 70 %, naopak pri kúpe Fordu Mondeo z roku 2008 sa poplatok zvýši o 900 %.

Predkladateľom zákona bol parlamentný poslanec Marián Viskupič (SAS), ktorý v čase schvaľovania zdôrazňoval pozitívne zmeny pri platbe novej registračnej dane. "Zmena umožní Slovensku, aby rovnako ako v ostatných členských štátoch Európskej únie výška registračného poplatku motivovala ku kúpe ekologických vozidiel."

Parlament schválil novelu zákona o dani z osobitnej stavby, ktorej súčasťou bola aj zmena registračného poplatku vlani v decembri.