Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Skupina Best Hotel Properties vlani naplnila viaceré ciele

Foto: Best Hotel Properties a.s.

Celková hodnota majetku Best Hotel Properties narástla vlani o viac ako pätinu vďaka akvizícii hotela InterContinental Praha.

Bratislava 30. apríla (OTS) - Hotelierska skupina Best Hotel Properties a.s. dokázala vlani naplniť viaceré ciele stanovené vo svojej stratégii. Významným úspechom jednej z najväčších hotelierskych skupín v strednej a východnej Európe bola akvizícia ikony pražského hotelierstva – hotela InterContinental. Spoločnosť sa tiež zamerala na rozšírenie aktivít o priame riadenie ďalších hotelov na základe manažérskeho kontraktu. V súčasnosti takto Skupina manažuje hotel Kadashevskaya v Moskve a Crowne Plaza v Bratislave.

Vďaka akvizícii sa pôsobenie našej skupiny rozšírilo aj na český trh. Pozitívny vplyv tejto transakcie na prevádzkovú výkonnosť nášho portfólia očakávame už v tomto roku,“ zhodnotil predseda predstavenstva BHP Branislav Babík. Dodal, že najmä vďaka akvizícii narástol vlani majetok BHP o 22 percent na takmer 596 miliónov eur. Skupina tak v súčasnosti pôsobí na troch mestských trhoch – moskovskom, bratislavskom a pražskom. Jediná nehnuteľnosť mimo mesta je Grand Hotel Kempinski vo Vysokých Tatrách.

Rok 2013 bol z pohľadu výkonnosti slovenských hotelov pre BHP priaznivý. „Počas roka sme zaznamenali významné percentuálne nárasty obsadenosti vo všetkých hoteloch v Bratislave a tiež vo Vysokých Tatrách, ktoré odrážajú pozitívne trendy vývoja domáceho hotelového trhu najmä v prvej polovici roka,“ ozrejmil Branislav Babík. Kempinski Hotel River Park a Grand Hotel Kempinski High Tatras opätovne obhájili prvé a druhé miesto v rebríčku Trend Top.

Kempinski Hotel River Park v ukazovateli RevPAR, ktorý má najväčšiu vypovedaciu schopnosť o prevádzkovej výkonnosti hotela na úrovni výnosov, zaznamenal nárast o 8,8 percenta. V Bratislave je teda absolútnou jednotkou a patrí mu aj prvenstvo v počte ubytovaných VIP hostí a usporiadaných top podujatí v meste. Hotel Crowne Plaza dlhodobo kraľuje lokálnemu trhu, čo sa týka obsadenosti. Tá dosiahla v uplynulom roku 64 percent. Celkový nárast RevPAR hotela bol na úrovni 9,3 percenta. „Hrdí sme aj na fakt, že hotel je stále lídrom v celkovom počte usporiadaných kongresov v Bratislave,“ dodal predseda predstavenstva BHP. Najvýraznejšie medziročné nárasty RevPAR z celého portfólia zaznamenal Grand Hotel Kempinski High Tatras. Priemerné tržby za dostupnú izbu sa zvýšili až o 14 percent. „Tento výsledok odzrkadľuje aj dlhoročnú snahu manažmentu systematicky pracovať s existujúcou klientelou. Vďaka tomu sa takmer tretina hostí do tohto hotela pravidelne vracia,“ ocenil.

Najväčšou výzvou z pohľadu prevádzkovej výkonnosti bola vlani pre BHP situácia v Rusku. „Trh luxusných hotelov v Moskve v minulom roku stagnoval a my sme radi, že aj napriek prebiehajúcej renovácii hotela Baltschug Kempinski sme dokázali udržať vývoj tržieb. Prevádzkový zisk pred úrokmi, daňami a odpismi sa nám podarilo dokonca zvýšiť o 12,5 percenta,“ doplnil Branislav Babík. Nižší rast tohto ukazovateľa v eurách spôsobilo oslabenie ruského rubľa voči euru. To sa prejavilo aj na výsledku ďalšieho hotela v portfóliu BHP. Hotel Kadashevskaya si však udržal aj napriek tomu medziročný rast ukazovateľa RevPAR v lokálnej mene na úrovni vlaňajška. „Hotel si dlhodobo udržiava pozíciu vo svojom komparatívnom sete v prvej dvojke. Toto umiestnenie je dôkazom, že rozvíjanie know-how pri manažovaní hotelov má zmysel a naša ambícia budovať vlastnú hotelovú manažérsku sieť je opodstatnená,“ vysvetlil predseda predstavenstva BHP. Okrem investície do hotela Crowne Plaza, kde spoločnosť v apríli prebrala jeho manažment, je pre vedenie jednou z hlavných priorít získať ďalší hotel na manažovanie pod značkou BHP.

Spoločnosť Best Hotel Properties, a.s., (BHP) je jednou z najväčších hotelierskych spoločností
v strednej a východnej Európe. Do portfólia hotelov BHP patria luxusné moskovské hotely Baltschug Kempinski a Hotel Kadashevskaya a na Slovensku hotely Kempinski Hotel River Park, Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom plese a tiež hotel Crowne Plaza v Bratislave. Od decembra 2013 patrí do portfólia aj pražský hotel InterContinental Prague. Akcie Best Hotel Properties, a.s., sú kótované na paralelnom trhu Burzy cenných papierov v Bratislave.