Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Bežný účet platobnej bilancie Francúzska sa vrátil do prebytku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Francúzska národná banka v utorok oznámila, že bežný účet platobnej bilancie Francúzka dosiahol vo februári prebytok približne 0,9 miliardy eur.

Paríž 9. apríla (TASR) - Po minimálne roku v schodku sa bežný účet platobnej bilancie Francúzska vrátil vo februári do prebytku. Prispeli k tomu obchod s tovarom aj so službami, kde v prvom prípade klesol deficit a v druhom vzrástol prebytok. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil najnovšie údaje francúzskej centrálnej banky.

Francúzska národná banka v utorok oznámila, že bežný účet platobnej bilancie Francúzka dosiahol vo februári prebytok približne 0,9 miliardy eur. Zároveň výrazne smerom nadol revidovala schodok za prvý mesiac roka, a to na 0,5 miliardy eur. Pôvodne ho uvádzala na úrovni 1 miliardy eur.

K návratu bežného účtu do prebytku prispel obchod s tovarom. Opätovne síce zaznamenal schodok, jeho objem sa však znížil na 3,98 miliardy eur z januárovej úrovne 4,56 miliardy eur. Okrem toho sa zlepšila situácia v bilancii služieb. Zatiaľ čo v januári bol v tomto segmente zaznamenaný prebytok zhruba 3 miliardy eur, vo februári dosiahol prebytok približne 4 miliardy eur.

Prebytok na účte primárnych príjmov mierne klesol, a to zo 4,6 miliardy na 4,4 miliardy eur. Čo sa týka účtu sekundárnych príjmov, ten zotrval v schodku, pričom hodnota deficitu sa nemenila a udržala sa na úrovni 3,58 miliardy eur.