Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Biden chce navrhnúť daň na mimoriadne zisky ropných spoločností

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Bidenova administratíva sa snaží bojovať proti vysokým cenám energií pre domácnosti pred blížiacimi sa voľbami do Kongresu.

Washington 31. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden plánuje vyzvať na zavedenie mimoriadnych daní z neočakávaných príjmov ropných spoločností, pokiaľ svoje rekordné zisky neinvestujú do znižovania nákladov domácností a zvyšovania produkcie. Uviedol to v pondelok predstaviteľ Bieleho domu. TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

Bidenova administratíva sa snaží bojovať proti vysokým cenám energií pre domácnosti pred blížiacimi sa voľbami do Kongresu

Nemenovaný predstaviteľ povedal, že Biden prednesie svoju výzvu ropným aj plynárenským firmám v prejave neskôr v priebehu pondelka. A pokiaľ nebudú ochotné spolupracovať, "vyzve Kongres, aby zvážil požiadavku na daňové pokuty a ďalšie reštrikcie pre ropné spoločnosti".

Podľa nedávno zverejnených hospodárskych výsledkov ropné spoločnosti dosahujú rekordné zisky, pričom odmietajú pomôcť znížiť ceny pre spotrebiteľov na čerpacích staniciach. Zdroj oboznámený s touto záležitosťou uviedol, že prezident opäť vyzve ropné a plynárenské firmy, aby investovali svoje rekordné zisky do zníženia nákladov pre americké rodiny a zvýšenia produkcie.

"Ropné spoločnosti zarobili v uplynulom štvrťroku miliardové zisky," napísal Biden v sobotu (29. 10.) na Twitteri. "Používajú tieto rekordné zisky na vyplatenie svojich bohatých akcionárov namiesto investovania do výroby a znižovania nákladov pre Američanov. Je to neprijateľné. Je čas, aby tieto spoločnosti znížili ceny na čerpacích staniciach."

Vysoké ceny palív ženú nahor infláciu a vybrali si daň na popularite Bidena a jeho demokratov medzi voličmi.