Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Biden obvinil Exxon Mobil, že využíva vysoké ceny benzínu

Na archívnej snímke prezident USA Joe Biden vo Washingtone vo štvrtok 2. júna 2022. Foto: TASR/AP

Konkrétne, zisk Exxon Mobilu sa v 1. štvrťroku viac ako zdvojnásobil na 5,5 miliardy USD a tržby vzrástli o 52,4 %.

Los Angeles 12. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden obvinil Exxon Mobil a ďalšie ropné spoločnosti z využívania vysokej ceny benzínu po tom, čo najnovšie údaje ukázali, že inflácia v USA dosiahla v máji vyše 40-ročné maximum. TASR o tom informuje na základe správy AFP a Bloomberg.

"Zabezpečíme, aby každý poznal zisky Exxonu. Exxon zarobil minulý rok viac peňazí ako Boh," povedal Biden počas akcie v prístave Los Angeles. Spoločnosť Exxon vykázala za rok 2021 čistý príjem 23 miliárd USD (21,74 miliardy eur). Aj v prvých troch mesiacoch tohto roka dosiahla obrovské zisky napriek nižšej produkcii ropy a zemného plynu.

Konkrétne, zisk Exxon Mobilu sa v 1. štvrťroku viac ako zdvojnásobil na 5,5 miliardy USD a tržby vzrástli o 52,4 % na 87,7 miliardy USD.

Podľa autoklubu AAA priemerná cena bežného benzínu v USA dosiahla 10. júna 4,99 USD za galón (1 galón = 3,78541 litra).

Biden tlačí tiež na domáce ropné spoločnosti, aby zvýšili ťažbu. Obvinil ich, že radšej odkupujú svoje vlastné akcie, než aby investovali do nových vrtov tam, kde majú povolenia. "Ropné spoločnosti majú 9000 povolení na vŕtanie. Nevŕtajú. Prečo? (...) Dôvod, prečo nevŕtajú, je, že kupujú späť svoje vlastné akcie, ktoré by, úprimne povedané, mali byť zdanené. Kupujú späť svoje vlastné akcie a neinvestujú," povedal Biden. "Exxon, začnite investovať a platiť dane," vyzval prezident ropný koncern.

Ropný gigant zvýšil v 1. štvrťroku výdavky na spätné odkúpenie akcií o 20 miliárd USD. Hoci plánoval aj zvýšenie kapitálových výdavkov v roku 2022, vylúčil dodatočné investície.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Bidenova popularita prudko klesla v dôsledku rastúcej inflácie, ktorá v máji dosiahla 8,6 %, a závratne vysokým cenám benzínu. Prudko stúpajúce ceny vyprázdňujú peňaženky Američanov a znižujú popularitu prezidenta pred dôležitými voľbami do Kongresu v polovici jeho funkčného obdobia.

Hovorca Exxon Mobilu Casey Norton v e-maile uviedol, že spoločnosť "je v pravidelnom kontakte s administratívou a informuje ju o plánovaných investíciách na zvýšenie výroby a rozšírenie rafinérskych kapacít v USA." Exxon očakáva, že tento rok zvýši produkciu z polí v americkej Permskej panve o 25 %, kapitálové výdavky o 50 % a kapacitu rafinácie o približne 250.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je "ekvivalent pridania novej stredne veľkej rafinérie."

Pripomenul tiež, že Exxon Mobil vykázal v roku 2020 finančnú stratu a v roku 2021 dosiahli celkové dane zo ziskov spoločnosti 40,6 miliardy USD.

Ministerka financií Janet Yellenová odmietla myšlienku, že "chamtivosť" korporácií prispieva k inflácii, čím sa rozchádza v názore s prezidentom a ďalšími vysokopostavenými demokratmi, ktorí obvinili veľké spoločnosti zo zdražovania alebo nadmerných ziskov.

"Dopyt a ponuka do značnej miery poháňajú infláciu," povedala Yellenová vo štvrtok (9. 6.) na podujatí New York Times na otázku, či korporátna chamtivosť spôsobuje rast cien.

(1 EUR = 1,0578 USD)