Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bieloruské technologické firmy sa presúvajú do Litvy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od sporných prezidentských volieb v Bielorusku v auguste 2020 už odišlo alebo práve presúva svoje podnikanie do Litvy zhruba 80 firiem.

Vilnius/Minsk 3. novembra (TASR) - Niekoľko dní po tom, ako bolo tento rok bieloruské centrum start-upov Imaguru vyhodené zo svojich kancelárií v Minsku, dostala zakladateľka Tania Mariničová nečakaný telefonát. Na druhom konci linky bola litovská ministerka hospodárstva Aušrin Armonaiteová a pozývala Imaguru, aby sa presťahovalo do susedného pobaltského štátu, ktorý je členom Európskej únie (EÚ).

"Znamenalo to veľa, a nielen pre nás," povedala Mariničová pri otvorení nového sídla spoločnosti v litovskom hlavnom meste Vilnius. "Myslím, že sme tu našli domov," dodala.

Imaguru poskytuje priestory na spoluprácu a organizuje workshopy pre desiatky bieloruských start-upov, ktoré sa po zásahu režimu tiež odsťahovali z krajiny.

Od sporných prezidentských volieb v Bielorusku v auguste 2020 už odišlo alebo práve presúva svoje podnikanie do Litvy zhruba 80 firiem.

Litva zohrala kľúčovú úlohu pri získavaní medzinárodnej podpory pre opozičné protesty proti spornému znovuzvoleniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Pobaltský štát poskytol tiež útočisko stovkám bieloruských opozičných predstaviteľov.

Mesiac predtým, ako centrum Imaguru vyhodili z budovy, vtrhli do jeho kancelárií neznámi muži v maskách, postavili všetkých k stene a odviedli na policajnú stanicu. Zamestnanci spoločnosti boli hlasnými zástancami bezprecedentných masových protestov proti Lukašenkovmu režimu.
Na archívnej snímke Alexandr Lukašenko.
Foto: TASR/AP

"Litva sa môže stať bránou do Európskej únie pre spoločnosti ako Imaguru," uviedla Armonaiteová. Vláda vo Vilniuse na zjednodušenie celého procesu prijala niekoľko opatrení vrátane zmiernenia imigračných pravidiel.

"Sú to rôzne firmy. Od tých s 10 až 20 zamestnancami až po veľké spoločnosti," povedala Gintare Baciulieneová z vládnej agentúry Invest Lithuania. "Prevažná väčšina z nich je z IT sektora. Tento sektor v Bielorusku je vo svete všeobecne uznávaný," poznamenala.

Litva ponúka služby v ruskom jazyku, ktoré oslovujú bieloruských krajanov.

Niektorí zahraniční investori sa však sťažujú na ťažkosti pri otváraní bankových účtov. Aj Mariničová potvrdila, že spoločnosti Imaguru trvalo štyri mesiace, kým si otvoril svoj účet v Litve.

"Je to byrokracia, chce to čas, samozrejme papierovanie a peniaze. Ale v porovnaní s bieloruskou byrokraciou je to nič," zasmiala sa.

Mariničovým manželom bol bývalý prezidentský kandidát Michail Marinič, ktorý bol zatknutý v roku 2004 za to, že sa postavil na stranu opozície. Strávil 3,5 roka vo väzení, kde utrpel mozgovú príhodu. Zomrel v roku 2014, deväť rokov po prepustení.

Mariničová označila svoje podnikanie za "pokračovanie" manželovej práce.

"Verím vo vzdelanie, verím v ľudí a zmenou mentality aspoň niektorých ľudí môžem prispieť k rastu novej generácie, ktorá bude pripravená na zmenu," dodala.