Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Bielorusko nedokáže pre sankcie splácať dlh v zahraničnej mene

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Svetová banka začiatkom týždňa dodala, že Bielorusko má IBRD splatiť ešte 967 miliónov USD.

Minsk/Washington 19. októbra (TASR) - Bielorusko oznámilo, že v dôsledku sankcií Európskej únie a USA nedokáže splácať svoj dlh v zahraničnej mene. Minsk informáciu zverejnil dva dni po tom, ako Svetová banka uviedla, že všetky úvery poskytnuté Bielorusku zo strany jej hlavnej úverovej inštitúcie označila za nesplácané. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Svetová banka v pondelok (17. 10.) oznámila, že v dôsledku omeškania sa Bieloruska so splátkami dlhu v hodnote 68,43 milióna USD (69,58 milióna eur) zaradila všetky pôžičky poskytnuté krajine medzi nesplácané. Rozhodnutie sa dotklo úverov, ktoré poskytla, prípadne ich garantovala Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj (IBRD). Tá je hlavnou úverovou inštitúciou Svetovej banky.

Banka zastavila s okamžitou platnosťou všetky svoje programy v Bielorusku 2. marca a rovnaký krok urobila aj voči Rusku. Reagovala tak na inváziu Ruska na Ukrajinu koncom februára. Navyše, už od mája 2020 nové pôžičky Bielorusku neposkytuje. Bola to reakcia banky na rozhodnutie USA uvaliť sankcie na Minsk po sporných prezidentských voľbách. Od uvalenia sankcií západných štátov na Rusko a Bielorusko po útoku Moskvy na Ukrajinu splatila bieloruská vláda niektoré eurodlhopisy v bieloruských rubľoch.

Svetová banka začiatkom týždňa dodala, že Bielorusko má IBRD splatiť ešte 967 miliónov USD. Táto suma predstavuje 0,42 % z celkového objemu nesplatených úverov IBRD.

(1 EUR = 0,9835 USD)