Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Billa nepredáva poľskú ryžu s nadlimitným obsahom olova

Ilustračné foto Foto: TASR/iStock

Spoločnosť Lidl informovala zákazníkov o stiahnutí predmetného výrobku tak v predajniach, ako aj na webovej stránke.

Bratislava 23. mája (TASR) - Spoločnosť Billa na Slovensku predáva osem druhov ryže, najmä z Talianska, Španielska a Grécka. "Ryža značky Tiradell Rice Parboiled ani žiadna iná ryža poľskej výroby medzi nimi nie je. S našimi dodávateľmi ryže spolupracujeme dlhodobo a ich produkty podrobujeme pravidelným laboratórnym testom," informovala spoločnosť Billa v reakcii na medializované informácie o predaji ryže s nadlimitným obsahom olova v obchodnom reťazci Lidl.

Spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na českú Štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu (SZPI) 21. mája 2012 informoval, že dlhozrnnú ryžu z Poľska musela v ČR stiahnuť z predaja obchodná sieť Lidl. Príčinou bol viac ako dvojnásobne prekročený maximálne povolený obsah olova.

Podľa slov hovorcu SZPI Pavla Kopřivu odobratá vzorka 400-gramového balenia šarže Tiradell Rice Parboiled vo varných vrecúškach (4 x 100 g) s minimálnou trvanlivosťou do augusta 2013 obsahovala 0,51 miligramu olova na kilogram. Potravinu preto vyhodnotili ako nevhodnú na konzumáciu. Povolené maximum obsahu olova je 0,2 mg/kg. Dodávateľom produktu je spoločnosť ROL-RYZ, sp.z.o.o., zo severopoľskej Gdyne.

Bezodkladne po získaní informácií o existencii potenciálneho nedostatku stiahla z predaja dlhozrnnú ryžu Tiradell vo varných vrecúškach s dátumom minimálnej spotreby v auguste 2013 aj spoločnosť Lidl Slovenská republika, v. o. s. "Spoločnosť Lidl informovala zákazníkov o stiahnutí predmetného výrobku tak v predajniach, ako aj na webovej stránke. V prípade, že majú zákazníci tento výrobok s uvedeným dátumom spotreby doma, môžu ho vrátiť v ktorejkoľvek predajni Lidl, pričom im budú vrátené peniaze," informovala v pondelok (21. 5.) tlačová hovorkyňa spoločnosti Lidl Jana Čupková.

Spoločnosť Billa pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993. Je lídrom v segmente supermarketov na Slovensku a v súčasnosti ich prevádzkuje 117, zamestnáva temer 3600 pracovníkov.