Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Binance zaznamenala za 24 hodín čistý odliv 790 miliónov USD

Generálny riaditeľ Binance Changpeng Zhao odpovedá na otázky. Foto: TASR/AP

Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v pondelok (5. 6.) zažalovala Binance, jej generálneho riaditeľa Zhaa a prevádzkovateľa Binance.US z porušenia federálnych zákonov.

Londýn/Singapur 6. júna (TASR) – Investori vytiahli za uplynulých 24 hodín z najväčšej kryptomenovej burzy Binance a jej americkej pobočky približne 790 miliónov USD (739 miliónov eur). Uviedla to v utorok dátová spoločnosť Nansen, deň po tom, ako najvyšší americký regulačný úrad zažaloval Binance a jej zakladateľa Changpenga Zhaa. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Binance zaznamenala čistý odliv tokenov vo výške 778,6 milióna USD, pričom z jej americkej pobočky Binance.US vytiahli investori 13 miliónov USD, uviedla spoločnosť Nansen na sociálnej sieti Twitter.

Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v pondelok (5. 6.) zažalovala Binance, jej generálneho riaditeľa Zhaa a prevádzkovateľa Binance.US z porušenia federálnych zákonov.

SEC v 13 obvineniach tvrdí, že Zhao a Binance sa podieľali na rozsiahlej sieti podvodov, umelo zvyšovali objemy svojich obchodov, odkláňali finančné prostriedky zákazníkov a zavádzali v otázke kontroly a dohľadu nad trhom.

Žaloba predstavuje najvýznamnejší krok SEC proti kryptospoločnosti.

Binance vo vyhlásení uviedla, že spolupracovala so SEC a "tvrdo pracovala na zodpovedaní otázok a obáv" vrátane snahy o dosiahnutie dohody.

"Máme v úmysle rázne brániť našu platformu," píše sa v blogu.

Najznámejšia digitálna mena bitcoin sa v utorok ustálila po poklese o viac ako 5 % v predchádzajúcom dni, čo bol jej najhorší denný pokles od 19. apríla. Po 13.30 SELČ sa bitcoin predával po 25.691 USD.

Kryptomena BNB od Binance, štvrtá najväčšia svetová kryptomena, klesla o 0,3 % na takmer trojmesačné minimum 277 USD po znížení o 9,2 % v pondelok, čo bol jej najhorší denný pád od novembra.

Žaloba SEC je ďalšou zo série právnych problémov pre Binance. Spoločnosť už marci zažalovala americká Komisia pre obchodovanie s termínovými kontraktmi na komodity (CFTC) pre porušenie predpisov, keďže ponúkala neregistrované termínované kontrakty a opčné zmluvy.

(1 EUR = 1,069 USD)