Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

BioNTech vykázal za 1. kvartál čistý zisk po vlaňajšej strate

Na archívnej snímke zo 14. februára 2021 závod nemeckej farmaceutickej spoločnosti BioNTech. Foto: TASR/AP

Spoločnosť odhaduje, že za tri mesiace do konca marca 2021 jej tržby vzrástli na viac ako 2 miliardy eur.

Mainz 10. mája (TASR) - Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech v pondelok oznámila, že v 1. štvrťroku 2021 dosiahla čistý zisk 1,13 miliardy eur. Prispeli k tomu tržby z vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Tento výsledok ostro kontrastuje s čistou stratu 53 miliónov eur v 1. štvrťroku 2020. Spoločnosť odhaduje, že za tri mesiace do konca marca 2021 jej tržby vzrástli na viac ako 2 miliardy eur z 28 miliónov eur v rovnakom období minulého roka.

BioNTech vyvinula prvú široko používanú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 spolu s americkým partnerom Pfizer, ktorý má trhové a distribučné práva vo veľkej časti sveta.

Nemecká firma so sídlom v Mainzi uviedla, že v jej tržbách za 1. kvartál je zahrnutých viac ako 1,75 miliardy eur hrubých ziskov z predaja vakcín na územiach spoločnosti Pfizer a takmer 200 miliónov z predaja zákazníkom v jej regióne.

Začiatkom minulého roka, keď sa začala pandémia, sa BioNTech presunula od výskumu liečby rakoviny k vývoju vakcíny proti COVID-19. Rovnako ako jej konkurent Moderna, aj vakcína nemeckej spoločnosti využíva technológiu mRNA na aktiváciu imunitného systému tela.