Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Mor ošípaných je zatiaľ lokalizovaný v infekčnej oblasti,nerozšíril sa

Jozef Bíreš, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Narástol nám od pondelka (19. 8.) počet o jeden kus u ošípaných. Je to v obci Brehov, kde je toto fakticky tretí prípad, povedal ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Počet prípadov afrického moru ošípaných (AMO) sa k 20. augustu zvýšil o jeden prípad domáceho chovu v obci Brehov v okrese Trebišov a o dva prípady u diviakov. Informoval o tom na tlačovej besede v Bratislave ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš.

"Narástol nám od pondelka (19. 8.) počet o jeden kus u ošípaných. Je to v obci Brehov, kde je toto fakticky tretí prípad. Pribudli nám aj dva kusy diviačej zveri. Stále je však mor lokalizovaný v tzv. infekčnej oblasti. Zatiaľ nákaza 'nepreskočila' ďalej. Počas dnešného dňa porážame ošípané v troch dedinách, takže od rána sa usmrcujú zvieratá. Uvidíme, či niektoré budú z nich pozitívne na africký mor. Bude to dôležité, aby veterinári vedeli, či nákaza je lokalizovaná, alebo sa šíri ďalej," spresnil.







Podľa Bíreša sa potvrdzuje, že diviačia zver je na juhovýchodnom Slovensku hlavným zdrojom nákazy. "Pokiaľ sa stretnú dva faktory, a to na AMO pozitívny diviak a nepozorný chovateľ, tak to môže znamenať len kontamináciu domáceho chovu ošípaných," dodal Bíreš.