Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Bíreš: Pri riešení cien potravín sa uprednostní pomoc sociálne slabším

Na snímke nový minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš. Foto: TASR Jakub Kotian

Poznamenal, že tzv. zastropovanie cien potravín pred niekoľkými mesiacmi bola aktivita Zväzu obchodu SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Bratislava 31. mája (TASR) - Pri riešení cien vysokých potravín sa asi uprednostní pomoc sociálne slabším. Uviedol to pred stredajším rokovaním vládneho kabinetu minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa neho aktuálne rokuje so zainteresovanými stranami.

"Pokračuje sa ďalej, robíme pracovné stretnutia. V prvom kole sme mali (na rokovaniach) poľnohospodárov a potravinárov. Tento týždeň sme mali ministerstvá, ktoré do cien môžu hovoriť - ministerstvo financií, hospodárstva, Národnú banku Slovenska, protimonopolný úrad. Ďalšie kolo rokovaní je naplánované na budúci týždeň s obchodníkmi. Keď tieto kolá absolvujeme, potom zvoláme všetkých, budú z toho rokovania výstupy, ktoré následne predložíme na vládu," priblížil agrominister.

Poznamenal, že tzv. zastropovanie cien potravín pred niekoľkými mesiacmi bola aktivita Zväzu obchodu SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu. "Po troch mesiacoch (platnosti zastropovania cien potravín, pozn. TASR) by mali zastropovanie vyhodnotiť a rozhodnúť ako ďalej. Je to však na nich, pretože to bola ich iniciatíva," podčiarkol.

MPRV rokovaniami však nepripravuje podľa Bíreša zastropovanie cien potravín. "Skôr hľadáme mechanizmy riešenia nárastu cien potravín, preto voláme aj kompetentné ministerstvá, či vieme túto otázku riešiť spoločne. Skôr sme nastavení tak, že pokiaľ by mala ísť nejaká pomoc v cenovej politike potravín, mala by byť zameraná na sociálne slabé skupiny, teda týmto skupinám treba pomôcť, nerobiť pomoc plošne," dodal Bíreš. Cestou podľa neho nie je úprava dane z pridanej hodnoty na potraviny.