Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bíreš: Výskyt afrického moru v domácich chovoch veterinárov prekvapil

Jozef Bíreš, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Očakávali sme, že AMO pravdepodobne príde. Nevedeli sme však, akou cestou, z ktorej krajiny, a ktoré zvieratá budú postihnuté, uviedol ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ak chovatelia ošípaných nebudú disciplinovaní, prognóza šírenia afrického moru ošípaných (AMO) nebude dobrá. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej besede ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš. SR má doteraz potvrdené štyri ohniská AMO v okolí Trebišova.



"Očakávali sme, že AMO pravdepodobne príde. Nevedeli sme však, akou cestou, z ktorej krajiny, a ktoré zvieratá budú postihnuté. Najmenej sme kalkulovali s tým, že postihnutými budú domáce zvieratá. Očakávali sme nákazu od diviakov, pretože diviaky (pri migrácii) nepoznajú hranicu. Napríklad v Maďarsku je potvrdených za 1. polrok 700 prípadov nákazy len u diviakov," spresnil.

Výskyt AMO v domácich chovoch podľa Bíreša veterinárov veľmi prekvapil. "Prognóza je dobrá, keď budú chovatelia ošípaných disciplinovaní, pretože zatiaľ sú to len drobnochovatelia. Vyšetrenia, ktoré robíme, však naznačujú, že porušujú niektoré ochranné opatrenia. Ani nám totiž nie je jednoduché usmrcovať zvieratá, pretože správanie sa chovateľov pri usmrcovaní ošípaných je veľmi senzitívne. Je to predsa ich zdroj obživy. Ak však nebudú disciplinovaní, tak prognóza nie je dobrá," zdôraznil.

Bíreš verí, že opatrenia u posledných prípadov nákazy AMO zistených 7. augusta zastavia jej rozširovanie. "Všetci chovatelia ošípaných sú dosť poučení z doteraz zistených štyroch prípadov, že oni pochybili. Nikto iný," doplnil Bíreš.

"Vylúčili sme kontakt s diviakmi. Od začiatku roku sme v danej lokalite vyšetrili 800 diviakov, ulovených a uhynutých. Ani jeden nebol pozitívny na AMO. Na príčine je teda ľudský faktor," dodal.

Chovatelia pri rozhovoroch s veterinármi podľa Bíreša nie vždy povedia pravdu, že idú na pole, po ktorom chodia diviaci, a potom kŕmia ošípané čerstvým krmivom. "Ďalším faktorom je nedostatočná hygiena pri ošetrovaní ošípaných. Ako sa gazda ráno oblečie, tak sa neprezlečie celý deň, ide do poľa, do lesa, a potom ide neprezlečený kŕmiť svoje ošípané. Ak tieto nedostatky chovatelia odstránia, prognózu vidím pozitívne," dodal Bíreš.