Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bíreš:Agrorezort organizuje záverečnú diskusiu k cenám potravín 9.júna

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš počas prvej tlačovej konferencie vlády odborníkov v Bratislave v pondelok 15. mája 2023. Foto: TASR Jakub Kotian

Doterajšie rokovania podľa neho ukazujú, že pomoc štátu sa zameria pravdepodobne na sociálne slabých.

Bratislava 7. júna (TASR) - Agrorezort organizuje záverečný okrúhly stôl k cenám potravín so zainteresovanými 9. júna. Informoval o tom v stredu po rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš. Doterajšie rokovania podľa neho ukazujú, že pomoc štátu sa zameria pravdepodobne na sociálne slabých.

"Zo všetkých rokovaní sú výstupy, sú spracované a v piatok máme na našom ministerstve záverečnú diskusiu. Tá bude smerovať k tomu, že pripravíme materiál na rokovanie vlády a navrhneme postupy. Zatiaľ výstupy z jednotlivých ministerstiev a od prizvaných subjektov ukazujú, aby sa nepristupovalo k cenovej regulácii ani sa nemenila DPH, pretože pri nej potrebujeme zmenu zákona. Skôr je pomoc nasmerovaná k sociálne slabším skupinám," spresnil.

Pomoc ľuďom s vysokými cenami potravín by podľa jeho slov malo pokryť ministerstvo práce. "To navrhne, aký spôsob pomoci by bol najvhodnejší," poznamenal minister pôdohospodárstva.

Obchodníci podľa neho na spomínanom piatkovom rokovaní vyhodnotia aj tzv. protiinflačnú garanciu podpísanú ešte za predchádzajúceho agroministra.