Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bíreš:Regulácia cien potravín by nebola efektívna,vláda nemá dosť času

Na snímke minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš počas tlačovej konferencie na tému "Odporúčania MPRV SR vláde na stabilizáciu cien potravín po rokovaniach so stavovskými a štátnymi organizáciami" 9. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Pokiaľ by sme mali dať finančnú podporu, tak skupine, ktorá je na to najviac odkázaná, a to sociálne slabej. Potrebujeme ale doplniť údaje od ministerstva práce, uviedol Bíreš.

Bratislava 9. júna (TASR) - Súčasná vláda odborníkov nemá dostatok času na reguláciu cien potravín. Musela by vstúpiť do zákona o cenách a nemá na to podmienky. Riešením by bola pomoc konkrétnej, sociálne slabšej skupine. V piatok to na tlačovej konferencii po rokovaniach so stavovskými a štátnymi organizáciami uviedol minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

"Pokiaľ by sme mali dať finančnú podporu, tak skupine, ktorá je na to najviac odkázaná, a to sociálne slabej. Potrebujeme ale doplniť údaje od ministerstva práce," uviedol Bíreš s tým, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR poskytuje v súčasnosti rôzne formy finančnej podpory. Je však potrebné zistiť, či sú dostatočné na to, aby pokryli cenovú politiku.



Upozornil tiež na to, že pri diskusiách so subjektami, ktoré sa venujú potravinám, sa otvorila otázka kreovania analytickej skupiny. Analýza totiž ukázala, že poskytované údaje si v niektorých oblastiach odporovali, alebo neboli v súlade. Analytická skupina by mala údaje všetkých subjektov podľa Bíreša analyzovať.

"Otázky, ktoré dnes vznikli, boli položené na tom, že informácie nie sú dostatočné medzi rezortami a podnikateľskou sférou. Sú ťažko aplikovateľné. Potravinová skupina pre analýzu potravinovej vertikály je dôležitá a z tohto dôvodu sme sa zhodli ju aj kreovať," vyjadril sa Bíreš.

Materiál, ktorý spoločne na rokovaniach posúdili, pôjde podľa Bíreša na rokovanie vlády. Otázka cielenia pomoci zraniteľným skupinám je teda na rozhodnutí vlády.