Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Birol:Strop ceny na ruskú ropu by mal zahrnovať aj rafinérske produkty

Na archívnej snímke výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rast cien rafinérskych produktov ako benzín a nafta bol v dôsledku výpadkov ruskej ropy dokonca ešte výraznejší než v prípade samotnej suroviny.

Sydney 12. júla (TASR) - Návrhy krajín zo skupiny G7 na zavedenie cenového stropu na ruskú ropu by mali zahrnovať aj rafinérske produkty. Povedal to v utorok šéf Medzinárodnej organizácie pre energetiku (IEA) Fatih Birol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Skupina siedmich najsilnejších svetových ekonomík G7 uvažuje nad zavedením cenového stropu na ropu z Ruska s cieľom zabezpečiť pokračovanie plynulých dodávok suroviny, zmierniť infláciu a zároveň obmedziť príjmy Ruska, ktoré využíva na financovanie vojny na Ukrajine. Ako však povedal Birol v rozhovore pre Reuters na okraj energetickej konferencie v Sydney, do tohto plánu by bolo vhodné zahrnúť aj rafinérske produkty, ktorých ceny rovnako prudko rastú.

Rast cien rafinérskych produktov ako benzín a nafta bol v dôsledku výpadkov ruskej ropy dokonca ešte výraznejší než v prípade samotnej suroviny. Dôvodom bolo zatvorenie viacerých rafinérií vo svete, čo zredukovalo globálnu rafinérsku kapacitu.