Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Bitcoin dosiahol deväťmesačné maximum a kryptomeny celoplošne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Obrat na trhu s kryptomenami sa zhoduje s novými údajmi o ochladzovaní inflácie v USA a snahami americkej vlády o stabilizáciu bankového systému.

New York 14. marca (TASR) - Digitálna mena bitcoin dosiahla v utorok deväťmesačné maximum. Po zverejnení správy o spomalení inflácie v USA prekonala hranicu 26.000 USD. Prispelo k tomu tiež zmiernenie obáv o rezervy, ktoré držia digitálne platformy, čo podporilo posilňovanie aj ďalších kryptomien. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.

Bitcoin do 16.00 h SEČ vzrástol o 16 % na 26.084 USD (24.293,56 eura), zatiaľ čo druhá najväčšia kryptomena, ether, sa zvýšila o 7,2 % na 1762,50 USD.

Obrat na trhu s kryptomenami sa zhoduje s novými údajmi o ochladzovaní inflácie v USA a snahami americkej vlády o stabilizáciu bankového systému po kolapse Silicon Valley Bank, ktorá bola veriteľom najmä technologických firiem, a Signature Bank, ktorá sa starala o kryptomenový priemysel.

Americkí predstavitelia v nedeľu (12. 3.) večer oznámili sériu opatrení na riešenie problémov bánk vrátane plánu, ktorý zabezpečí, že všetci vkladatelia skrachovaných bánk dostanú svoje peniaze späť. Ďalšia banka, ktorá slúžila krypto klientom, Silvergate Bank, sa minulý týždeň rozhodla ukončiť svoju činnosť.

(1 EUR = 1,0737 USD)