Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

BKS Bank: Dobré prevádzkové výnosy v roku 2022

Foto: BKS Bank AG

BKS Bank sa môže obzrieť za svojím jubilejným rokom s dobrým vývojom prevádzkových výnosov.

Bratislava 4. apríla (OTS) - „Rok 2022 bol rokom, na ktorý budeme dlho spomínať s radosťou,“ povedala pri prezentácii ročných výsledkov predsedníčka predstavenstva BKS Bank Herta Stockbauer. „Sté výročie sme mohli osláviť dôstojne. Avšak nenaplnila sa nádej, že rok 2022 bude konečne rokom bez negatívnych dopadov na ekonomické prostredie,“ uvádza Stockbauer. Napriek tomu vyjadrila spokojnosť najmä s vývojom prevádzkových výnosov.

Koncernová bilančná suma zostala konštantná na úrovni 10,5 miliardy EUR. „V oblasti úverov nás potešil nárast pohľadávok voči klientom o 3,1 % na 7,2 miliardy EUR. V sledovanom roku sme v rámci celej skupiny poskytli nové úvery vo výške 1,9 miliardy EUR, pričom väčšina nových úverov (okolo 86 %) smerovala podnikom. Približne každý piaty nový úver bol poskytnutý na Slovensku, v Chorvátsku alebo Slovinsku,“ uvádza Stockbauer. Na Slovensku mala BKS Bank ku koncu roka objem poskytnutých úverov 198,6 milióna EUR (+8,1 %).

V oblasti vkladov bol zmenami úrokových sadzieb iniciovaný nový trend. „Po rokoch rastu takmer výlučne v kategórii "vkladov splatných na požiadanie" sa teraz klienti prikláňajú k produktom s dlhšou dobou viazanosti. Tomu zodpovedal mimoriadne vysoký nárast + 7,0 % pozície „vydaných dlhových cenných papierov“. Tento trend pokračuje aj v novom roku," informuje člen predstavenstva Alexander Novak.

Výnosy z úrokov a poplatkov sa zvýšili
"Odklon ECB od politiky nízkych úrokových sadzieb mal pozitívny vplyv na úrokové výnosy," hovorí člen predstavenstva Alexander Novak. Úrokové výnosy vrátane ostatných úrokových výnosov dosiahli ku koncu roka 2022 výšku 186,5 milióna EUR (+11,7 %). Úrokovým výnosom zodpovedajú úrokové náklady vo výške 29,9 milióna EUR. Výsledkom bol čistý úrokový výnos pred nákladmi na krytie rizík vo výške 156,6 milióna EUR (+12,7 %). Riziková situácia zostala priaznivá. Banka vytvorila opravné položky vo výške 25,9 milióna EUR, čo je o 6,5 mil. EUR menej ako v predchádzajúcom roku. Čistý úrokový výnos po zohľadnení opravných položiek teda dosiahol 130,7 mil. EUR (+22,7 %). Čistý výnos z poplatkov zostal na dobrej úrovni 68,2 mil. EUR (+1,6 %) – niektoré produkty dokonca zaznamenali vynikajúci nárast, napríklad platobné služby. V tejto oblasti vzrástol zisk na 24,9 mil.
EUR (+6,9 %).

Postupujúca digitalizácia zvyšuje prevádzkové náklady
Vzhľadom na náročnú situáciu na trhu sa veľká pozornosť venovala prísnej nákladovej disciplíne. Nárast prevádzkových nákladov o 9,7 % na 136,0 mil. EUR bol čiastočne spôsobený rozsiahlymi investíciami do digitálnej transformácie BKS Bank.

Mimoriadne faktory vplývajú na konsolidovaný čistý zisk koncernu
Celkovo BKS Bank dosiahla v minulom finančnom roku konsolidovaný zisk po zdanení vo výške 63,6 mil. EUR (-23,7 %). Ročný čistý zisk však ovplyvnili mimoriadne faktory: zisk zo spoločností účtovaných metódou vlastného imania klesol o 54,0 % na 20,7 mil. EUR. Nestále prostredie na akciovom trhu viedlo k poklesu výsledku z finančných aktív/pasív o 13,5 mil. EUR na -8,1 mil. EUR.

BKS-Leasing s.r.o.
Popri bankovom obchode pôsobí BKS Bank spolu s BKS-Leasing s.r.o. na Slovensku aj v lízingovom obchode. Zameriava sa na lízing vozidiel, technológií a nehnuteľností. Ku koncu roka 2022 dosiahol objem lízingu 74,3 mil. EUR.