Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Blokáda Suezského prieplavu môže svetový obchod stáť miliardy dolárov

Pohľad na nákladnú loď Ever Green, ktorá uviazla na plytčine v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez 25. marca 2021 z iného vlečného plavidla. Foto: TASR/AP

Poisťovňa Allianz informovala, že odstavenie kľúčovej lodnej trasy môže svetovému obchodu spôsobiť týždenne škody od 6 do 10 miliárd USD (od 5,09 do 8,49 miliardy eur).

Berlín/Káhira 26. marca (TASR) - Zablokovanie Suezského prieplavu kontajnerovou loďou, ktorá začiatkom týždňa narazila na plytčinu, môže stáť svetový obchod týždenne až 10 miliárd USD. Uviedla to v piatok nemecká poisťovacia spoločnosť Allianz, ktorej štúdiu zverejnila agentúra Reuters.

Najväčšia európska poisťovňa informovala, že odstavenie kľúčovej lodnej trasy môže svetovému obchodu spôsobiť týždenne škody od 6 do 10 miliárd USD (od 5,09 do 8,49 miliardy eur). Navyše, každý týždeň odstávky prieplavu skreše z ročného tempa rastu svetového obchodu 0,2 až 0,4 percentuálneho bodu.



Ako poisťovňa dodala, dodávky tovarov sa od začiatku roka predĺžili a v Európe sú v súčasnosti dlhšie než počas najhoršieho obdobia pandémie. Ešte zložitejšia situácia je v USA, kde sa v dôsledku najnovšieho balíka ekonomických stimulov prezidenta Joea Bidena za 1,9 bilióna USD očakáva výrazný rast dopytu.

(1 EUR = 1,1782 USD)