Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

BMW očakáva, že čipy budú automobilkám chýbať aj v budúcom roku

Na archívnej snímke Oliver Zipse. Foto: TASR/AP

Rovnaký názor má aj šéf Daimleru Ola Kallenius.

Mníchov 6. septembra (TASR) - Nemecký výrobca luxusných áut BMW očakáva, že s nedostatkom čipov budú automobilky zápasiť aj v budúcom roku. Uviedol to v pondelok šéf spoločnosti Oliver Zipse. Je tak ďalším predstaviteľom automobilového sektora, ktorý neočakáva skoré ukončenie polovodičovej krízy.

"Predpokladám, že komplikácie v dodávateľských reťazcoch budú pokračovať v nasledujúcich šiestich až 12 mesiacoch," povedal Zipse na autosalóne IAA v Mníchove.

Rovnaký názor má aj šéf Daimleru Ola Kallenius. Predpokladá, že situácia by sa mohla začať zlepšovať v poslednom kvartáli tohto roka, avšak problém "štrukturálneho" dopytu bude ovplyvňovať automobilový priemysel aj počas roka 2022.

Ešte pesimistickejší je šéf Volkswagenu Herbert Diess. Ten sa obáva, že nedostatok čipov tak skoro nezmizne a automobilky s ním budú zápasiť roky. "Zrejme naďalej budeme pociťovať nedostatok v najbližších mesiacoch alebo dokonca rokoch pre vysoký dopyt po polovodičoch," uviedol Diess v pondelok pre Bloomberg Television. "Internet vecí rastie a zvýšenie kapacít potrebuje čas," dodal.