Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Postaví BMW závod v Rusku? Vedenie uvažuje o Kaliningrade

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ruská ekonomika sa dostáva z dôsledkov západných ekonomických sankcií za anexiu Krymu a z krízy spôsobenej prepadom cien ropy na globálnom trhu.

Mníchov 9. októbra (TASR) - Nemecký koncern BMW posudzuje projekt výstavby svojej automobilky v Rusku. Jedným z miest, kde by sa mohol postaviť, je Kaliningrad, ktorý sa predtým menoval Königsberg a pred vojnou patril Nemecku.

Podľa dnešnej informácie vedenia mníchovskej automobilky BMW usudzuje, že ruský trh má veľký rastový potenciál. O projekte informoval už aj ruský denník Vjedomosti. Podľa neho by malo ísť o investíciu za niekoľko sto miliónov eur.

BMW spolupracuje s kaliningradským závodom Avtotor od roku 1999. Pre ruských zákazníkov montuje jeho modely. Vedenie BMW chváli spoluprácu s partnermi a oceňuje aj prístup oblastného vedenia. Rokovania s nimi sa už uskutočnili, ale v Mníchove sa o projekte ešte nerozhodlo. Pozorne však sleduje situáciu na ruskom automobilovom trhu a rámcové regulačné opatrenia vlády. Nemecký Daimler položil základný kameň svojho závodu v júli. Bude stáť neďaleko Moskvy.

Ruská ekonomika sa dostáva z dôsledkov západných ekonomických sankcií za anexiu Krymu a z krízy spôsobenej prepadom cien ropy na globálnom trhu. Obe udalosti sa prejavili aj na automobilovom trhu. Silno sa prepadol. V tomto roku za deväť mesiacov však predaj nových áut medziročne vzrástol o takmer 11 %. Viacerí experti odhadujú, že tento trend bude pokračovať.