Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

BMW zlepšilo prognózy, varuje pred infláciou a problémami s dodávkami

Na archívnej snímke logo automobilky BMW Foto: TASR/AP

Výsledky za 2. štvrťrok 2023 zverejní BMW 3. augusta.

Mníchov 1. augusta (TASR) - Nemecká automobilka BMW v utorok zvýšila svoju prognózu zisku za rok 2023 na základe vyšších objednávok a "očakávaného zlepšenia dostupnosti svojich prémiových vozidiel". TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Automobilka uviedla, že teraz očakáva maržu zo zisku pred zdanením (EBIT) na úrovni 9 až 10,5 % namiesto 8 až 10 % v predchádzajúcej prognóze a "solídny rast" dodávok namiesto "mierneho" na základe silných objednávok.

Výrobca luxusných áut však zároveň upozornil, že aj v druhej polovici roka predpokladá pokračovanie ťažkostí, ktoré súvisia s problémami v dodávateľskom reťazci a infláciou.

Táto prognóza odzrkadľuje predpovede konkurentov, ako je Mercedes-Benz, ktorí tiež zvýšili výhľad ziskov, ale varovali, že makroekonomické prostredie bude naďalej negatívne ovplyvňovať produkciu.

Výsledky za 2. štvrťrok 2023 zverejní BMW 3. augusta. Automobilka však v utorok oznámila predbežné údaje, podľa ktorých marža EBIT v automobilovom segmente dosiahla v prvej polovici roka 10,6 %, k čomu prispeli nárast predaja aj vyššie ceny. Konkrétne, predaj BMW vzrástol v prvej polovici roka o 4,7 % v porovnaní s minulým rokom, keď problémy s dodávateľským reťazcom narušili produkciu.