Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

BNetzA: Situácia, týkajúca sa dodávok plynu v Nemecku, je napätá

Ilustračné foto Foto: TASR

Dôvodom zmeny hodnotenia stavu je obmedzovanie dodávok ruského plynu cez plynovod Nord Stream 1 v uplynulých dňoch.

Bonn 17. júna (TASR) - Spolkový úrad pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) prvýkrát od konca marca označil vo svojej dennej správe o dodávkach plynu situáciu za "napätú". "Dodávky plynu v Nemecku sú však v tejto chvíli stabilné," uviedol úrad vo svojej piatkovej správe. Dodal, že zásobovanie je zabezpečené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Dôvodom zmeny hodnotenia stavu je obmedzovanie dodávok ruského plynu cez plynovod Nord Stream 1 v uplynulých dňoch. Ruský koncern Gazprom znížil dodávky cez plynovod na 40 percent maximálnej kapacity. Ako argument uvádza meškanie opravy kompresorovej turbíny.

"Táto redukcia sa od polovice týždňa dotkla aj preposielania plynu do iných európskych krajín, ako sú napríklad Francúzsko, Rakúsko a Česko," uviedol úrad. Firmy, ktoré zasiahol výpadok dodávok, si môžu chýbajúce objemy plynu zabezpečiť inde na trhu.

Gazprom v stredu (15. 6.) ohlásil, že od štvrtka (16. 6.) ešte viac obmedzuje dodávky do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1. Ruský koncern uviedol, že cez plynovod bude denne prúdiť maximálne 67 miliónov kubických metrov (m3) plynu. Gazprom už v utorok (14. 6.) oznámil redukciu maximálneho objemu dodávok cez plynovod Nord Stream o 40 % na približne 100 miliónov m3 zo 167 miliónov m3.