Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

BNP Paribas chce novou bankou rozšíriť aktivity na českom trhu

Francúzska zástava vedľa logo francúzskej banky BNP Paribas v Paríži. Foto: TASR//AP

Vzhľadom na to, že BNP Paribas Personal Finance je vo francúzskej skupine retailovou bankou, dá sa z toho vyvodzovať, že v Česku sa bude zameriavať tiež na drobných klientov.

Praha 11. októbra (TASR) - Francúzsky bankový gigant BNP Paribas, ktorý v Česku vlastní najväčšiu úverovú spoločnosť Cetelem, chce rozšíriť aktivity na českom trhu. Chystá sa spustiť novú banku. Informoval o tom server iHNED.cz.

Čo sa týka vstupu na český trh, francúzska banková jednotka nemusí prechádzať zložitým licenčným konaním zo strany Českej národnej banky. Chce využiť princíp jednotnej bankovej licencie a fungovať ako pobočka. Podobne to urobili napríklad mBank, ktorá je organizačnou zložkou poľskej BRE Bank, alebo Zuno, ktorá patrí do skupiny Raiffeisen International.

"Materská BNP Paribas Personal Finance sa rozhodla v Českej republike vytvoriť pobočku. Zároveň uvažuje o budúcej fúzii tejto pobočky so spoločnosťou Cetelem," potvrdila HN hovorkyňa Cetelemu Barbora Minksová. Viac informácií momentálne Cetelem zverejňovať nechce. No vzhľadom na to, že BNP Paribas Personal Finance je vo francúzskej skupine retailovou bankou, dá sa z toho vyvodzovať, že v Česku sa bude zameriavať tiež na drobných klientov.

Nová francúzska banka nebude začínať na zelenej lúke. Svoj plán stavia na silnej pozícii Cetelemu, ktorý financuje nákupy v 4500 kamenných a internetových obchodoch, požičiava on-line a vydal vyše milióna kreditných kariet. BNP Paribas tak využije rozsiahlu databázu klientov Cetelemu aj dobrú znalosť fungovania českých distribučných kanálov.