Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Bank of England považuje za možné zníženie sadzieb v tomto roku

Britská centrálna banka (BoE). Foto: TASR/AP

Na februárovom zasadnutí BoE ponechala úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 5,25 %.

Londýn 20. februára (TASR) - Z pohľadu finančných trhov nie je neprimerané očakávať, že britská centrálna banka (Bank of England, BoE) tento rok zníži úrokové sadzby, inštitúcia však v tejto otázke nebude robiť vlastné prognózy. Vyhlásil to v utorok guvernér BoE Andrew Bailey. Inflácia v Spojenom kráľovstve nemusí klesnúť na dvojpercentný cieľ, aby bolo možné znížiť úrokovú sadzbu, povedal vo vystúpení na finančnom výbore britského parlamentu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Na februárovom zasadnutí BoE ponechala úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 5,25 %. Od decembra 2021 ju zvýšila celkovo o 515 bázických bodov na súčasnú úroveň, ktorá je najvyššia od začiatku roka 2008.

Ekonomika dosiahla plnú zamestnanosť a vykazuje zreteľné známky oživenia, pokračoval Bailey, podľa ktorého bude recesia v Spojenom kráľovstve len veľmi mierna. Zníženie úrokových sadzieb v tomto roku označil na parlamentnom vypočúvaní za možné aj viceguvernér BoE Ben Broadbent, zdôraznil však, že načasovanie bude závisieť od prichádzajúcich hospodárskych údajov.