Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

BoE prijala nové opatrenia na stabilizáciu finančného systému

Na snímke budova Britskej centrálnej banky v Londýne vo štvrtok 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

BoE okrem toho spustila dočasný program Temporary Expanded Collateral Repo Facility (TECRF), ktorý má pomôcť bankám so zábezpekou a zmierniť likvidné tlaky.

Londýn 10. októbra (TASR) - Britská centrálna banka prijala nové opatrenia na stabilizáciu domáceho finančného systému. Ten po ohlásení vládneho rozpočtu, ktorý šokoval trhy, zachvátili turbulencie.

Bank of England (BoE) v pondelok ohlásila "dodatočné opatrenia na podporu fungovania trhu". BoE uviedla, že je pripravená v rámci programu, ktorý sa mal pôvodne skončiť tento piatok (14. 10.) zvýšiť objem nákupov britských vládnych dlhopisov.

Výbor pre finančnú stabilitu BoE 28. septembra spustil program núdzového nákupu vládnych dlhopisov s dlhou dobou splatnosti, ktorý mal platiť dva týždne. Jeho cieľom bolo zmiernenie turbulencií na trhu, ktoré spôsobili, že mnoho britských dôchodkových fondov sa ocitlo na pokraji kolapsu.

BoE okrem toho spustila dočasný program Temporary Expanded Collateral Repo Facility (TECRF), ktorý má pomôcť bankám so zábezpekou a zmierniť likvidné tlaky.

Nové opatrenia majú zabezpečiť bezproblémové ukončenie programu nákupu dlhopisov 14. októbra. Ich súčasťou je aj zvýšenie denných aukcií pred ich piatkovým ukončením.

BoE doteraz zrealizovala 8 denných aukcií, v rámci ktorých predložila ponuky na nákup dlhopisov v objeme až 40 miliárd GBP (45,78 miliardy eur) a nakúpila dlhopisy v objeme okolo 5 miliárd GBP. Banka je pripravená alokovať tieto nevyužité kapacity na zvýšenie maximálneho objemu na zvyšných piatich aukciách. Aukčný limit sa potvrdí každé ráno, pričom v pondelok bol stanovený na 10 miliárd GBP.

(1 EUR = 0,87383 GBP)