Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Boeing 737 MAX absolvoval v stredu prvý komerčný let v Brazílii

Na archívnej snímke z 18. novembra 2020 lietadlo Boeing 737 Max 9 na medzinárodnom letisku v americkom Seattli. Foto: TASR/AP

Väčšina cestujúcich na palube lietadla, ktoré bolo obsadené na 88 %, si sotva všimla číslo modelu vytlačené na nose stroja.

Sao Paolo 9. decembra (TASR) - Po viac ako 20 mesiacoch od uzemnenia sa Boeing 737 MAX v stredu vrátil na oblohu v Brazílii. Informovali o tom novinári AFP, ktorí boli na palube.

Let nízkonákladovej spoločnosti Gol číslo 4104 zo Sao Paula do mesta Porto Alegre na juhu Brazílie bol prvým komerčným letom upraveného lietadla od jeho stiahnutia z prevádzky na celom svete v marci 2019 po dvoch tragických haváriách.

Väčšina cestujúcich na palube lietadla, ktoré bolo obsadené na 88 %, si sotva všimla číslo modelu vytlačené na nose stroja. A aerolínie Gol neoslavovali návrat stroja na oblohu s fanfárami.

„Dobré vedieť,“ skonštatoval jeden z cestujúcich, keď mu novinár AFP povedal, že je to prvý komerčný let 737 MAX od uzemnenia. „To musí znamenať, že je to bezpečné, však?“ spýtal sa muž a požiadal, aby jeho meno nebolo zverejnené.

Piloti absolvovali špeciálny aktualizovaný výcvik v Spojených štátoch po úprave lietadla a odstránení problémov stabilizačného systému MCAS, ktoré sú považované za príčinu havárií.

Členovia posádky uviedli, že boli dojatí, že sa mohli zúčastniť na kľúčovom momente pre letecký priemysel, ktorý zasiahli nielen problémy Boeingu, ale aj pandémia nového koronavírusu.