Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Boeing: Lietadlá 737 Max sa vrátia do prevádzky najskôr v júni

Na archívnej snímke lietadlo Boeing 737 Max. Foto: TASR/AP

Ďalšie odloženie návratu strojov 737 do prevádzky spôsobuje bolesti hlavy leteckým spoločnostiam, ktoré museli už zvládnuť jednu z vrcholných dopravných sezón bez týchto lietadiel.

Chicago 21. januára (TASR) - Boeing neočakáva, že regulačné úrady povolia lietadlám 737 Max návrat do prevádzky skôr než v júni alebo v júli, uviedli zdroje oboznámené so záležitosťou. To je o mesiace neskôr, než koncern doteraz očakával.

Ďalšie odloženie návratu strojov 737 do prevádzky spôsobuje "bolesti hlavy" leteckým spoločnostiam, ktoré museli už zvládnuť jednu z vrcholných dopravných sezón bez týchto lietadiel.

Akcie Boeingu po zverejnení správy oslabili o viac než 2 %.

Koncern sa aktuálne snaží zaistiť si financovanie, ktoré mu pomôže zvládnuť ďalšie odloženie schvaľovacieho procesu a narastajúce náklady v súvislosti s krízou spôsobenou uzemnením lietadiel 737 Max. Boeing rokuje s bankami o úveroch v celkovej hodnote 10 miliárd USD (9 miliárd eur) alebo viac, ako v pondelok (20. 1.) uviedli dva zdroje oboznámené so záležitosťou.

Boeing si údajne už od bánk zabezpečil minimálne 6 miliárd USD a ďalej rokuje s ďalšími finančnými inštitútmi, keďže chce získať väčší objem. Koncern bojuje s dôsledkami krízy, ktorú vyvolali pády dvoch lietadiel 737 Max. Pri nich zomrelo celkovo 346 ľudí a spôsobili, že od vlaňajšieho marca sú tieto stroje globálne uzemnené. Kríza zároveň oslabila hotovostnú pozíciu koncernu.

Boeing tento mesiac zastavil produkciu lietadiel 737 Max. Uzemnenie strojov trvá už skoro 11 mesiacov, pričom stále nie je jasné, kedy sa budú môcť vrátiť do prevádzky.

(1 EUR = 1,1115 USD)