Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Boeing plánuje zrušiť približne 10 % pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: FB Letisko Bratislava / Airport Bratislava

Šéf Boeingu David Calhoun zamestnancom oznámil, že spoločnosť musí zredukovať svoju pracovnú silu, pričom redukcia sa uskutoční kombináciou dobrovoľného a núteného odchodu.

Washington 29. apríla (TASR) - Americký výrobca lietadiel Boeing plánuje zrušiť približne 10 % pracovných miest. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá uzemnila lietadlá po celom svete a zrazila dopyt po nových strojoch.

Po tom, ako firma v stredu zverejnila stratu za 1. kvartál, šéf Boeingu David Calhoun zamestnancom oznámil, že spoločnosť musí zredukovať svoju pracovnú silu, pričom redukcia sa uskutoční kombináciou dobrovoľného a núteného odchodu, uviedla agentúra AFP. Zároveň sa zníži produkcia kľúčových dopravných lietadiel vrátane strojov 787 a 777.

"Leteckej doprave bude trvať niekoľko rokov, než sa vráti na úroveň, na ktorej bola ešte pred pár mesiacmi," uviedol Calhoun s tým, že Boeing sa na túto situáciu musí pripraviť.

Čo sa týka rozsahu prepúšťania, výraznejšie sa dotkne divízie dopravných lietadiel, v menšej miere zbrojárskej a kozmickej divízie, kde je biznis do veľkej miery stabilný. Ako dodal Calhoun, v divízii dopravných lietadiel by mala spoločnosť prepustiť viac než 15 % zamestnancov. Celosvetovo firma zamestnáva približne 160.000 ľudí.