Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Boeing získal v apríli objednávky len na sedem lietadiel

Na snímke je logo spoločnosti Boeing. Foto: TASR/AP

Spoločnosť zároveň v apríli evidovala zrušené objednávky na 33 strojov, z ktorých 29 súviselo s ukončením činnosti kanadských nízkonákladových aerolínií Lynx Air.

Washington 14. mája (TASR) - Objednávky spoločnosti Boeing v apríli klesli a prevýšili ich zrušené kontrakty, čo je ďalším znakom krízy, ktorej v súčasnosti čelí americký výrobca lietadiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Boeing v utorok oznámil, že minulý mesiac dostal objednávky na sedem lietadiel, čo je nezvyčajne nízky počet. Spoločnosť zároveň v apríli evidovala zrušené objednávky na 33 strojov, z ktorých 29 súviselo s ukončením činnosti kanadských nízkonákladových aerolínií Lynx Air. Celkovo Boeing minulý mesiac dodal zákazníkom 24 lietadiel, čím sa ešte viac vzdialil od svojho hlavného konkurenta, európskeho výrobcu Airbus. Ten za štyri mesiace do konca apríla dodal 203 komerčných lietadiel, zatiaľ čo Boeing len 107.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) obmedzil výrobu lietadiel radu Boeing 737 Max a tento mesiac začal nové vyšetrovanie spoločnosti Boeing pre podozrenie, že niektoré lietadlá modelu 787 Dreamliner neprešli požadovanými kontrolami. Spoločnosť je pod drobnohľadom od januárového incidentu, pri ktorom muselo núdzovo pristáť lietadlo 737 MAX 9, pretože mu odpadol bočný panel vypĺňajúci jeden z východov.

Boeing čelil otázkam aj pre niekoľko ďalších incidentov vrátane požiaru motora Boeingu 747 krátko po štarte z Floridy v januári. Začiatkom marca muselo lietadlo Boeing 777 smerujúce do Japonska núdzovo pristáť krátko po štarte zo San Francisca, keď mu spadlo koleso a dopadlo na letiskové parkovisko a poškodilo niekoľko áut.

FAA stanovil v marci Boeingu lehotu 90 dní, aby prišiel s plánom na riešenie problémov s kontrolou kvality. Spoločnosť zatiaľ nesmie rozširovať výrobu radu 737 MAX. Výroba širokotrupých lietadiel z radu 777 sa zastavila, pretože Boeing potrebuje dodatočné kapacity na splnenie požiadaviek regulátora.