Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Boeing zvýšil prognózu dlhodobého dopytu po lietadlách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Boeing očakáva, že v najbližších 20 rokoch výrobcovia dodajú zákazníkom 43.610 komerčných lietadiel v celkovej hodnote 7,2 bilióna USD (eur).

Chicago 14. septembra (TASR) - Boeing zlepšil svoju prognózu dlhodobého dopytu po lietadlách. Dôvodom je zotavovanie komerčnej leteckej dopravy na trhoch ako je USA, ktoré mierni podstatne pesimistickejšie predpovede z minulého roka počas vrcholu pandémie.

Optimistickejšie vyhliadky podporujú kroky amerického koncernu, ktorý sa pripravuje na nárast v oblasti leteckej dopravy a vojenských služieb. Jeho expanziu však stále brzdí kríza okolo lietadiel 737 MAX a meškajúce dodávky.

Boeing očakáva, že v najbližších 20 rokoch výrobcovia dodajú zákazníkom 43.610 komerčných lietadiel v celkovej hodnote 7,2 bilióna USD (eur).

V 10-ročnom horizonte, ktorý je citlivejší na rozsiahle negatívne následky pandémie ochorenia COVID-19, počíta s dodávkami 19.330 lietadiel. Ešte v minulom roku predpovedal v najbližších 10 rokoch dodávky v objeme 18.350 lietadiel. Napriek tomu, že jeho aktualizovaná 10-ročná prognóza je o 6 % nižšia v porovnaní s tou, ktorú Boeing zverejnil v roku 2019.

"Jedným z najsilnejších dôvodov našej dôvery je rýchlosť oživovania domácej dopravy počas uplynulých 12 mesiacov," uviedol šéf stratégie Boeingu Marc Allen. Koncern počíta s tým, že letecká doprava sa na trhu v USA vráti na predkrízové úrovne v roku 2022, regionálna v roku 2023 a medzinárodná doprava v roku 2024.