Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Bombardier vyhral obchodný spor s Boeingom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

ITC v piatok prekvapivo odmietla zavedenie dovozného cla na dopravné lietadlá od Bombardieru predané leteckej spoločnosti Delta Air Lines, ktoré požadoval Boeing.

Washington 28. januára (TASR) - Kanadský Bombardier vyhral obchodný spor s koncernom Boeing. Americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) v piatok (26.1.) prekvapivo odmietla zavedenie dovozného cla na dopravné lietadlá od Bombardieru predané leteckej spoločnosti Delta Air Lines, ktoré požadoval Boeing.

ITC rozhodla pomerom hlasov 4-0 v neprospech Boeingu, ktorý tvrdil, že obchodné praktiky kanadskej firmy sú nelegálne a poškodzujú jeho podnikanie. To znamená, že na lietadlá nebude platiť clo vo výške 300 %, ktoré vlani odporučila Trumpova administratíva.

"Dnešné rozhodnutie je víťazstvom inovácií, konkurencie a vlády zákona," uviedol Bombardier v piatok vo svojom vyhlásení. Kanadský výrobca argumentoval, že Boeing nevyrába podobné lietadlo, ktoré by mohol ponúknuť aerolíniám Delta Air Lines.

Spor sa týkal lietadiel CS100 s kapacitou 100 sedadiel. Boeing tvrdil, že ich Bombardier predal pod výrobnú cenu a že program dostal nezákonnú podporu od kanadskej vlády. Boeing vo svojom stanovisku vyjadril sklamanie z rozhodnutia ITC.